Cei care nu vor respecta această distanță „vor fi percepuți drept o amenințare și supuși măsurilor defensive legale”, se arată în respectiva notă, ceea ce pare un avertisment adresat Iranului.

Publicarea acestei note de către US Navy intervine după ce președintele Donald Trump a ordonat marinei Statelor Unite să deschidă focul asupra oricărei nave iraniene care „hărțuiește” navele americane.

„Navele înarmate care se apropie la mai puțin de 100 de metri de o navă a marinei americane ar putea fi considerate o amenintare”, se arata in notă.

Sub solicitarea anonimatului, un oficial american a spus că nota de informare nu constituie o modificare a regulilor de angajament ale armatei americane.

Comandamentul central al forțelor navale americane din Bahrein (care găzduiește Comandamentul Central al Forțelor Navale din SUA și Flota a 5-a) a precizat într-un comunicat că nota „intenționează să sporească securitatea, să reducă la minimum ambiguitatea și să reducă riscul erorilor de evaluare”.

Luna trecută, 11 ambarcațiuni iraniene, aparținând Gardienilor Revoluției, s-au apropiat de navele de război americane din Golf.

Potrivit armatei americane, care a denunțat o atitudine „periculoasă și provocatoare”, ambarcațiunile iraniene s-au aflat la un moment dat la 9 metri distanță de vedeta americană Maui, scrie Ouest-France.

Iranul a pus incidentul pe seama Statelor Unite iar Gardienii Revoluției au reacționat la avertismentul lui Trump amenințând că vor „distruge” nave americane dacă securitatea lor este compromisă în Golf.