Evenimentul Zilei > Social > Dispozitivul care salvează vieți în caz de cutremur: costă 500 lei/lună!
Dispozitivul care salvează vieți în caz de cutremur: costă 500 lei/lună!

Dispozitivul care salvează vieți în caz de cutremur: costă 500 lei/lună!

Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au prezentat un dispozitiv care poate salva vieți, în cazul unui seism.

Este vorba de un dispozitiv portabil de alertare seismică, care te atenționează cu aproximativ 25 de secunde înainte ca unda seismică să ajungă la tine.

Dispozitivul se adresează îndeosebi furnizorilor de utilități (apă, curent, gaze) sau celor care dețin infrastructuri periculoase, costă 4.000 de lei, iar abonamentele lunare ajung la 500 de lei, anunță RRA.

„Este conectat cu sistemul de alertare seismică de la institut, informația se transmite prin internet și, de exemplu, în cazul unei conducte de gaze, blochează intrarea gazului în apartament sau alertează persoanele care se află împrejurul infrastructurii respective. (…)25 de secunde înainte de-a ajunge unda periculoasă în locul unde este instalată această cutie. Dar asta depinde de distanța față de zona unde se produce cutremurul. De exemplu, de la Turnu Severin la Craiova, cred că sunt în jur de 40 sau 60 de secunde, la bulgari ajunge la 65-70 de secunde, la București, 25 de secunde”, a spus Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.