Peste 500 de salariaţi de la aceste firme au reluat protestele, miercuri, pentru a patra zi în această lună.

După ce fabrica de sodă din Râmnic, singura de acest fel din România şi-a închis porţile pe data de 18 septembrie, salariaţii au început protestele.

Miercuri, protestatarii au plecat în marş de la intrarea din partea de sud a Râmnicului, oprindu-se în faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Vâlcea, unde au cerut demisia autorităţilor considerate incapabile să stopeze oprirea producţiei

În timpul protestelor a existat însă şi un moment tensionat, protestatarii, nemulţumiţi că nici preşedintele Consiliului Judeţean şi nici prefectul nu au fost găsiţi la serviciu pentru a discuta cu ei, au răbufnit la adresa subprefectului Aurora Gherghina, căreia i-au reproşat că nu s-a făcut mai nimic pentru păstrarea locurilor de muncă pe Platforma Chimică, deşi se ştia de situaţia aceasta încă din luna aprilie a acestui an.

„Nu aveţi nicio soluţie”, „Aţi venit aici să ne aburiţi „, „Terminaţi cu poveştile”, „Dacă nu se poate rezolva, daţi-vă demisia şi lăsaţi să vină alţii”, „Nu vă mai bateţi joc de noi” – sunt unele dintre replicile pe care protestatarii le-au adresat subprefectului de Vâlcea, căruia i-au solicitat şi să ceară premierului Viorica Dăncilă să vină la Râmnicu Vâlcea.

Subprefectul Aurora Gherghina a refuzat sp discute  cu protestatarii şi s-a retras în sediul Prefecturii.

„Noi nu am vrut să cerşim, am vrut să muncim, dar nu se mai poate. Locurile de muncă de la Ciech Sodă România au fost desfiinţate. Am spus de acum şase luni, am repetat-o şi în zilele de 10, 11 şi 12 septembrie, că avem o singură revendicare: locurile de muncă să ni le păstrăm. Aşa chinuite cum sunt ele, vrem să le păstrăm şi vrem ca autorităţile judeţului să contribuie de-adevăratelea la salvarea lor”, a precizat preşedintele sindicatului „Sodistul”, Adrian Mugioiu.

Pe 18 septembrie, compania poloneză Ciech Sodă România a oprit producţia în fabrica de la Râmnicu Vâlcea, pe motiv că preţul la aburul industrial cerut de singurul furnizor, CET Govora, este prea mare, jumătate din cei peste 600 de angajaţi acceptând deja oferta companiei de a pleca voluntar, potrivit agerpres.ro