Evenimentul Zilei > Social > Dirijorul Horia Andreescu sărbătorește 70 de ani în fața publicului
Dirijorul Horia Andreescu sărbătorește 70 de ani în fața publicului

Dirijorul Horia Andreescu sărbătorește 70 de ani în fața publicului

La împlinirea vârstei de 70 de ani, Filarmonica „George Enescu” îl onorează pe Horia Andreescu, dirijor principal al orchestrei simfonice a celei mai vechi instituții românești de profil, cu două concerte extraordinare.

Maestrul Horia Andreescu  „rămâne unul dintre cei mai importanţi dirijori români, care au marcat semnificativ viaţa muzicală  a timpului nostru. Personalitate de anvergură, muzician de vocaţie, Maestrul îşi păstrează o tinereţe şi o energie pe care le transmite prin muzica pe care o slujeşte cu fidelitate”,  apreciază Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”.

„Vârsta de 70 de ani nu înseamnă nimic pentru mine.  Glumesc acum, cartea mea de identitate expiră în 2051. Câteodată uit că e ziua mea. Ma bucur de multe daruri: dirijez, studiez partituri, am o activitate academică, lucrez cu studenții, călătoresc, mă bucur de muzică, mă bucur de tot ceea ce este bun și frumos în jurul meu. Ce mi-aș putea dori mai mult? Sunt fericit că voi susține cele două concerte aniversare la Ateneul Român, ” a declarat dirijorul Horia Andreescu. Muzicianul a dorit să marcheze evenimentul cu una dintre capodoperele repertoriului internațional, Simfonia nr. 9 de Beetehoven.

Astfel, iubitorii muzicii clasice sunt invitați la două concert vocal-simfonice: joi, 20 și vineri, 21  Octombrie 2016, de la ora 19:00 la ora  21:00, în Sala mare. Vor performa Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“, bineînțeles, sub bagheta dirijorului aniversat Horia Andreescu.

Soliști: Anna Gillingham, Liliana Ciucă, Marius Vlad Budoiu, Gelu Dobrea. Din program: George Enescu- Suita nr. 2, Ludwig van Beethoven- Simfonia nr. 9. Dirijorul corului este Iosif Ion Prunner.

Iată ce spune muzicianul Horia Andreescu despre programul care va fi prezentat:  „Nu am ales programul întâmplător. Enescu și Beethoven sunt două jaloane importante în viața mea ca muzician, sunt puncte centrale în lumea mea muzicală. M-am raportat la acești compozitori pentru a-mi creea o identitate artistică. Mergând mult în străinătate, mi-am dat seama că lumea de afară te asociază cu locul de unde vii ca artist. Astfel, inevitabil, am ajuns la Enescu, m-am identificat cu el ca artist român”.

Dar Beethoven? „Nu aveam cum să-l ocolesc. Te impresionează forța cu care Beethoven găsește niște rezolvări extraordinare din motivele și temele pe care le folosește. Compozitorul ne aduce o lume, o sinteză la care el a ajuns și de la care s-au deschis drumuri noi. Este imposibil să nu te capteze muzica lui Beethoven. Compozitorul nu-ți povestește o catastrofă, ci chiar o trăiește la finalul Simfoniei nr. 9. Aș fi vrut să înregistrez o integrală Beethoven”, mărturisește dirijorul Horia Andreescu.

Cu respect, admirație și recunoștință, Filarmonica „George Enescu” îi urează maestrului Horia Andreescu un cald „La mulți ani!”.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: