Unitățile sanitare luate în vizor de DNA sunt Institutul Fundeni, Institutul Oncologic (IOB)„Prof. dr. Al. Trestioreanu”, Spitalul de Urgență „Bagdasar Arseni”, Spitalul de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”. Sunt vizate toate achizițiile publice din aceste unități, într-un dosar în care prejudiciul ar fi de 2,6 milioane de euro. Ar fi vorba, spun surse judiciare, de achizițiile de consumabile pentru laboratoare, de la câteva firme care supraevaluau produsele și de zece ori. Una din firme i-ar fi aparținut lui Dorin Cocoș.


FOTO: Dr. Dan Nicolae Straja nu știa de ce a fost adus la DNA. Până la închiderea ediției el nu ieșise de la audieriDoi manageri, la DNA

Procurorii au descins, întâi, la Spitalul „Bagdasar Arseni”, în biroul managerului, dr. Bogdan Păltineanu, care, ulterior, a fost reținut pentru 24 de ore, pentru fapte pe care le-ar fi făcut pe vremea când era manager la o altă unitate.

„În perioada 12 mai – 21 august 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan, în calitate de manager al Institutul de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei. Banii, primiți de inculpat atât într-un imobil ce-i aparținea cât și în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi)”, anunță DNA. Păltineanu va fi dus astăzi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, în același dosar, aseară, a fost adus la DNA și managerul IOB, dr. Dan Nicolae Straja.

Alți doi șefi de spitale, vizați de procurori

Apoi, anchetatorii au mers la Institutul Fundeni. „Se fac percheziții, dar activitatea institutului se desfășoară normal”, ne-au explicat reprezentanți ai instituției. Vizată ar fi chiar dr. Carmen Orban, managerul institutului, dar și directorul financiar, Emilia Grigore, spun sursele citate.

La Obregia, însă, până la închiderea ediției, procurorii nu ajunseseră. „Nu a venit nimeni la noi. Poate vin vineri, dar dacă este vorba de cazul Hexi Pharma, să știți că noi aveam în spital doar 16 flacoane. Le-am retras imediat și nu le-am mai folosit”, a explicat, pentru EVZ, dr. Rodica Năstase, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Prof.. dr. Al. Obregia”.