Dan Pahoni, director general administrativ, şi Corina Antoaneta Angheluţă, director tehnic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Bucureşti, au fost arestați la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General i-au acuzat de luare de mită și abuz în serviciu în legătură cu atribuirea ilegală a unor contracte de achiziţie publică. Pahoni este acuzat că pretindea de la mai mulți afaceriști apropiați un comision de 40% din valoarea contractelor. Cele mai relevante probe ale procurorilor au fost suprinse de camerele video montate în biroul lui Pahoni.

„Să vă dau datoria!”, îi spunea omul de afaceri Alexandru Boldeiu, lui Pahoni, când îi înmânează un plic cu bani. Potrivit înregistrărilor, se observă cum Pahoni ia plicul cu mâna dreaptă şi îl introduce în buzunarul interior, stâng, al hainei. Firmele afaceristului obținuse, în 2014, două contracte, atribuite direct, cu UMF: „Servicii Reparații și întreținere bazin înot” și „Servicii reparații și întreținere centrale termice”.


FOTO: Evaziunea din spălătorieÎn alte cazuri, Pahoni(foto) a fost interceptat atunci când cerea sponsorizări de la firmele abonate la contractele cu UMF. „Pentru țiganii ăștia ai mei îmi dați și mie la pomul de Crăciun vreo 2-3 milioane, cât puteți acolo? Un milion, cât vreți dumneavoastră. Cât puteți să-mi dați”, solicita directorul. „Păi puneţi 3 milioane”, a venit răspunsul de la Florica Nicolae. Femeia controla societatea Columna R1, care avea, cu UMF, mai multe contracte de prestare de lucrări, reparații curente și întreținere a clădirilor.

Evaziunea din spălătorie

În timpul monitorizării, procurorii SUPC au observat că Pahoni controla, prin intermediul societății Europlast SRL, o spălătorie de articole textile în căminul UMF din Complexul Studențesc Grozăvești. Directorul se întâlnea săptămânal cu Diana Ivănuș, administrator al căminelor UMF, care îi dădea diverse sume de bani încasate din afaceri. Pahoni instalase mai multe mașini de spălat rufe, la etajul unui cămin, care funcționau cu fise ce erau achiziționate de studenți de la una dintre îngrijitoarele căminului, contra sumei de 6 lei/ fisă. Pentru suma aferentă vânzării de fise, societatea Europlast SRL nu emitea bonuri fiscale, astfel că nu există o evidență certă. Procurorii nu pot verifica veniturile/profiturile firmei. Banii erau strânși de Ivănuș care îi aducea la două săptămâni în biroul directorului din UMF.

FILMUL DIN BIROU

„Am dat la femeia cu fisele”

● Diana Ivănuș a venit, pe 11 februarie 2015, ora 11.00, în biroul lui Pahoni, se deplasează până în dreptul biroului alăturat şi îşi aşează sacoşa de spătarul unui scaun, după care deschide geanta şi se apropie de director.

Ivănuș: De o săptămănă mă plimb după dumneavoastră. Cum vă simţiţi?

Pahoni: Bine.

Ivănuș: Da, după răspuns e…Nu mi-a făcut… să ştiţi!

Pahoni: Nu mi-a… Dar ce am?

● La ora 11.36, Ivănuș scoate din geantă un plic îndoit pe jumătate, din care scoate un teanc de bancnote

Ivănuș: A fost, le-a controlat, a zis că trebuie nu ştiu ce şi tot îmi zice: „Nu-i spuneţi! Că vin eu într-o zi!”… Ăştia sunt! (spune şoptind – n.r.). Pe două săptămâni!

● Ivănuș pune plicul gol pe biroul alăturat, iar teancul de bancnote îl aşează pe biroul lui Pahoni.

● La ora 11.50, directorul ia de pe birou teancul de bancnote, numără banii, apoi scoate din acelaşi teanc de bani câteva bancnote şi i le oferă acesteia, folosind mâna dreaptă, însă femeia în cauză refuză restituirea bancnotelor respective. După refuz, Pahoni ia bancnotele respective şi le ţine în mâna dreaptă.

Ivănuș: Nu ştiu de ce perie zicea, eu nu mă pricep la ele, dar… Numai, nu!, că am ţinut… am dat la femeia care îmi dă fisele… I-am dat un pachet de ţigări. Da, da, da!

● În timpul dialogului, Ivănuș ia de pe biroul alăturat plicul gol din care a scos teancul de bancnote şi îl introduce în geantă, după care ia geanta de pe spătarul scaunului şi o ţine în mâini.

Pahoni: Ia şi tu, mă!

Ivănuș: Numai, numai, lăsaţi că …

Pahoni: Hai mă, ia şi tu măcar de-un pachet.

Ivănuș: Când or merge toate.

Pahoni: Ia de un pachet.

Ivănuș: Când or merge toate…n-are…

● La ora 12.05, se observă cum Pahoni scoate din acelaşi teanc de bani, mai multe bancnote (posibil două sau trei bancnote, după mişcările mâinilor – n.r.) şi i le înmânează femeii. Ivănuș ia banii, îi introduce în geantă, și pleacă.