Accident grav, ieri, la Spitalul Colțea din Capitală, în timpul unei operații. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, medicul primar ORL –ist Marian Stamate opera în gura unui pacient. Când a apăsat pe butonul electrocauterului, acesta a făcut scurt circuit și-a explodat. Chirurgul și pacientul său au fost electrocutați, amândoi fiind internați acum la Secția de Terapie Intensivă, sub strictă supraveghere medicală. O a treia victimă a fost o rezidentă care făce aparte dine chipa medicului Stamate. „Ea s-a ales cu arsuri, pentru că au sărit bucăți topite din electrocauter direct pe ea. Pacientul e în stare gravă, dar stabilă, doar medicul se simte mai bine, dar va rămâne peste noapte la Terapie Intensivă”, spun surse EVZ.

Managerul spitalului, dr. Anca Lungu, are însă altă variantă: „Pacientul e bine, a ieşit din operaţie, rezidentul şi doctorul sunt bine”. Nu sunt singurele informații contradictorii din acest caz.

„Directorul spitalului n-a venit să ne vadă”

Deși incidentul s-a petrecut dimineață, managerul spitalului nu s-a grăbit să vadă răniții. La prânz, ea a intrat în direct la un post TV doardoar o calma spiritele. A explicat public că a vorbit cu răniții, că s-a „informat despre incident”, ba chiar că ar fi mers până la sala de operații unde acesta s-a petrecut. Medicul Marian Stamate o contrazice, însă, spunând că „deși am chemato, n-a venit să ne vadă”. Imediat, dr. Anca Lungu a dat-o la întors, spunând că n-a avut timp să treacă pe la pacienți, pentru că „aveam alt control pe cap”. Tot ea a anunțat că a deschis o anchetă internă pentru a elucida cauzele accidentului. Dr. Marian Stamate a subliniat, însă, că acesta nu este singurul accident petrecut la Colțea și că aparatura fiind veche se strică mereu.

De altfel, chirurgul susține că atât Ministerul Sănătății cât și Administrația Spitalelor Capitalei ar fi fost înștiințate că la Colțea sunt astfel de probleme.

Cine va controla Spitalul Colțea? Autoritățile aruncă pisica dintr-o curte în alta

Reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat că instituția nu prea are ce face în astfel de situații, întrucât Spitalul Colțea este, din 2011, de când s-a produs descentralizarea acestor unități sanitare, în curtea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiului București (ASSMB), direcție subordonată Primăriei Capitalei.

La ASSMB, însă, noul director, numit de primarul Gabriela Firea la începutul lunii iulie, e de negăsit. Imediat după numire, a plecat în concediu, spun subordonații săi.

Biroul de Presă de la Primăria Capitalei ne-a transmis, totuși, că „ASSMB nu a fost informată că ar exista astfel de deficiențe la aparatura spitalului și nici nu au fost solicitate fonduri suplimentare în acest sens”. Totodată, ni se explică și faptul că Spitalul Colțea are buget anual aprobat și că managerierea lui ține de conducerea unității, nu de ASSMB.


Conducerea spitalului trebuie să aibă grijă de aparatură și de înnoirea acesteia, când e cazul


Fapt confirmat și de fostul director al ASSMB, care a condus instituția până la sfârșitul lunii trecute. Vlad Păunescu spune că nu-și amintește să fi primit astfel de sesizări de la Colțea „Administrația Spitalelor se ocupă de altfel de probleme: dacă sunt sau trebuie să fie consolidate, ca să nu pice la vreun cutremur, dacă au problem cu infecțiile nosocomiale, etc. Dacă un aparat este vechi și trebuie înlocuit sau dacă astfel de instrumente se strică, e treaba conducerii spitalului respectiv. Ei trebuie să aibă grijă de astfel de probleme. La ASSMB pot să facă cereri pentru achiziționarea de aparatură și atât”, a explicat fostul director.

Gabriela Firea a pus șef la spitale un director din primăria soțului ei!

Administrația Spitalelor București are, de la începutul lunii iulie, un nou șef. El este medicul Gabriel Emanuel Botnariu, un apropiat al soților Gabriela Firea și Florin Pandele, care par să și-l fi „pasat” de la unul la altul. Spunem asta, pentru că dr. Botnariu este proaspăt ales consilier județean în Ilfov, din partea PSD, el deținând și funcția de vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al PSD Ilfov (unde președintă este doamna Firea). Doar că, domnia sa este și director în cadrul Primariei Voluntari – unde șef este Florin Pandele, și chiar urma să conducă Spitalul Orășenesc inaugurat anul acesta, pe 4 iunie. În rezumat, domnia sa reprezintă și județul Ilfov, și e șef în Voluntari și București.