Şi dacă nu ne comparăm cu liderii, starea mediului de afaceri de la noi este printre cele mai proaste. Per ansamblu, firmele şi populaţia înregistrau restanţe la bănci pentru 22% din credite în septembrie 2013. În Uniunea Europeană, doar Grecia are un nivel mai ridicat.
Cum au crescut insolvenţele
Anul trecut s-a remarcat prin creşterea creditelor neperformante ale companiilor mari, rata dublându-se de la 5%, în 2012, la 10%. Şi numărul companiilor cu cifră de afaceri peste 5 milioane de euro intrate în insolvenţă s-a dublat în 2013 faţă de 2012. Or, "o companie mare atrage insolvenţa a 10 companii mici", spune Constantin Coman, şeful Coface România.
Evoluţia este o urmare firească a crizei. Companiile mari au jucat rolul de creditori pentru partenerii de afaceri de dimensiuni mai mici, mărind termenele de plată. Acest rol de creditor le-a diminuat însă resursele financiare. Dar şi felul în care şi-au asigurat lichidităţile lasă de dorit.
"Un sfert din firmele mari intrate în insolvenţă aveau creştere a cifrei de afaceri, profituri consistente şi capital de lucru. Dar asta nu le-a asigurat lichidităţi, iar când a venit scadenţa nu au avut cu ce plăti", a spus Iancu Guda, debt collection manager Coface.
Circa 70% din firmele insolvente sunt din domeniile comerţ, construcţii, hoteluri şi restaurante, fabricarea lemnului şi fabricarea produselor textile.