Portugalia a stabilit clar ce va face dacă va fi un Brexit fără acord. Măsurile pe care le are în vedere guvernul de la Lisabona vizează economia și turismul. Deoarece, anual, în Portugalia ajung peste 2,6 milioane de turiști britanici, și de acum aceștia vor intra fără viză.

Ministrul de interne portughez, Eduardo Cabrita, a declarat că se lucrează la un plan de facilitare a intrării turiștilor în țară încă din luna noiembrie.
„Lucrăm în prezent, în funcţie de numărul acestora, la introducerea unor culoare proprii care să permită păstrarea fluidităţii la intrarea pe teritoriul naţional a turiştilor britanici în aeroporturi”, a declarat Cabrita, citat de Agerpres.
Autoritățile de la Lisabona le-au transmis cetățenilor britanici care locuiesc în Portugalia să se înregistreze la primării înainte de 29 martie, data prevăzută pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Ministrul de Externe, Augusto Santos Silva, a precizat că echivalările profesionale şi academice obţinute până la 29 martie vor rămâne valabile şi a subliniat că „legislaţia europeană nu se va aplica neapărat" după această dată.

În ceea ce privește cetățenii portughezi care trăiesc în Marea Britanie, acestora li se va facilita accesul la informații prin suplimentarea numărului de funcţionari din cadrul consulatului portughez în Regatul Unit.

Cabinetul de la Lisabona a mai anunțat că are și un plan economic și că săptămâna viitoare va da detalii legate de măsurile pe care le pregătește în acest sector.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să fie generoase cu drepturile cetățenilor britanici rezidenți pe teritoriile lor, dar pune și Londrei condiția ca demersul să fie reciproc.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, din 19 decembrie, Executivul de la Bruxelles are un plan de urgenţă care cuprinde 14 măsuri prin care să se evite turbulenţe majore pentru cetăţenii şi companiile din UE în cazul în care nu se va ajunge la un acord.
Măsurile vizează în special serviciile financiare, transporturile, sectorul vamal şi politica climatică, vor fi în principiu temporare, cu aplicabilitate limitată şi adoptate unilateral de Cei 27.

 

 

 

 

Citește și: