Dieter Nisipeanu, locul cinci la Turneul Regilor, de la Mediaş

Dieter Nisipeanu, locul cinci la Turneul Regilor, de la Mediaş

Marele maestru internaţional Dieter Nisipeanu, din România, a ocupat locul cinci la puternicul turneu desfăşurat la Mediaş.

În ultima partidă, Nisipeanu a pierdut în faţa rusului Ruslan Ponomariov, fost campion mondial în versiunea FIDE. Nisipeanu a jucat 10 partide, obţinând un total de patru puncte (două victorii şi patru remize). Turneul Regilor a fost câştigat de nordicul Magnus Carlsen (19 ani), care nu a pierdut niciun meci la Mediaş. Carlsen s-a impus în cinci meciuri şi a remizat în celelalte cinci. Clasament final:  1. Magnus Carlsen - 7,5 puncte 2. Teimour Radjabov  - 5,5 puncte 3. Boris Gelfand - 5,5 puncte 4. Ruslan Ponomariov - 4,5 puncte 5. Dieter Nisipeanu - 4 puncte 6. Wang Yue - 3 puncte În penultima etapă, Nisipeanu remizase cu cel mai bine clasat jucător al momentului, norvegianul de 19 ani Magnus Carlsen. La 19 iunie, cei doi au disputat o altă partidă, câştigată de nordic după o capcană întinsă lui Nisipeanu într-un moment în care românul avea un uşor avantaj. După rezultatul de ieri, Nisipeanu rămâne pe locul patru, în timp ce Carlsen este pe locul 1. Puteţi urmări meciul Carlsen - Nisipeanu aici. Nisipeanu a jucat cu piesele negre.  Carlsen a fost poreclit "Mozart al şahului" în 2004, an în care, la numai 13 ani, a devenit mare maestru internaţional. La 1 ianuarie 2010, la vârsta de 19 ani şi 32 de zile, devine cel mai tânăr număr unu mondial din istoria şahului. Nisipeanu, pe locul 4 Marele maestru internaţional Dieter Nisipeanu, din România, a reuşit să îl învingă, marţi, pe chinezul Wang Yue, în ziua a opta de concurs de la Turneul Regilor, găzduit de oraşul Mediaş. A fost a doua victorie obţinută de Dieter Nisipeanu la această ediţie a Turneului Regilor. Dieter Nisipeanu a fost lider după victoria din ziua întâi, în faţa azerului Teimour Radjabov. Vezi meciul Dieter Nisipeanu - Wang Yue aici "Al doilea Kasparov" face spectacol la Turneul Regilor, din România "A fost puţin norocos în meciul 5, sâmbătă, când l-a învins pe Dieter Nisipeanu, din România. În acea partidă, Nisipeanu a avut un mic avantaj, dar Carlsen a aplicat un truc ingenios, iar Nisipeanu s-a lăsat păcălit (a mutat 17.Qd5, în loc de 17.Nd5 - a mutat dama la d5, în loc de cal la aceeaşi poziţie, după care poziţia sa a devenit foarte dificilă)", notează Dylan Loeb McClain, care scrie pentru blogul de şah al publicaţiei Nezw York Times. Vezi partida Nisipeanu - Carlsen aici. Potrivit Live Chess Rating, în urma victoriilor de la Mediaş, Magnus Carlsen a atins un ELO de 2.821, al doilea cel mai mare din istoria şahului. Recordul îi aparţine rusului Garry Kasparov, care a atins un rating de 2.851 în 1999. Totuşi, Carlsen a declarat, în urmă cu câteva luni, că simte că ar putea să atingă un ELO de 2.900. "Regii" de la Mediaş

Turneul Regilor, ajuns la ediţia a 4-a, se va încheia la 25 iunie 2010. Este de departe cea mai reuşită ediţie, deoarece a reuşit să îl atragă pe norvegianul Magnus Carlsen (numărul 1 mondial) pe Ruslan Ponomariov (fost campion mondial în versiunea FIDE), Wang Yue (cel mai bun jucător din istoria Chinei), Boris Gelfand (vicecampion mondial în 2007), Teimour Radjabov (cel mai tânăr şahist care a intrat în Top 100 - în 2002, la 15 ani, vicecampion european în 2005, bronz mondial în 2004), Dieter Nisipeanu (cel mai bun jucător din istoria României, campion european în 2005). Puteţi vedea toate partidele disputate până acum la Turneul Regilor, aici. CITIŢI ŞI: Dieter Nisipeanu: "Credeam că şahul românesc se duce dracului de tot"

Ne puteți urmări și pe Google News