Evenimentul Zilei > International > Diaspora. Iată ce trebuie să știe cei 1,5 mil de români care se află acum în Italia
Diaspora. Iată ce trebuie să știe cei 1,5 mil de români care se află acum în Italia

Diaspora. Iată ce trebuie să știe cei 1,5 mil de români care se află acum în Italia

Reprezentanții ambasadei române din Italia, cât si alte instituții oficiale, au recomandat românilor să ia calcul cu mare atenție o posibilă declarare de stare de carantină. Acest lucru îi va afecta drastic pe cei peste 1,5 milioane de români declarați oficial pe teritoriul acestei țări.

Conform unor muncitori români, autoritățile le-au comunicat acestora că în situația declarării carantinei, cetățenii străini vor suferi enorm. De aceea, ei trebuie să decidă acum dacă vor să se reîntoarcă în țara de proveniență, unde vor sta circa 14 zile în carantină la domiciliu sau se pot întoarce după declararea stării de carantină, suferind anumite consecințe.

De exemplu, atunci când vor fi repatriați vor pleca doar cu avioane militare, în condiții speciale, iar acest proces se va realiza doar dacă nu sunt infectați cu noul coronavirus.

Mai mult, românii vor sta 24 de zile în carantină dacă provin din zone în care au existat cazuri de infecție cu noul coronavirus și vor fi izolați în unități medicale amenajate în locații secrete.

Având în vedere că în Italia se află cea mai mare parte din Diaspora românească, readucerea în țară a unui volum mare de români va fi un proces anevoios.

Pe de altă parte, românii de acolo spun că au fost informați că dacă pleacă acum, după declararea carantinei se va interzice întoarcerea lor și astfel își vor pierde locurile de muncă.

  • Peste 130 de persoane au fost identificate ca fiind infectate cu noul coronavirus, iar primarul Veneției a decis anularea celebrului carnaval, instaurând o interdicție totală a evenimentelor publice până la data de 1 matrie cel puțin.
  • Cifrele sunt tot mai alarmate la nivel mondial. De la data de  31 decembrie până astăzi, 23 februarie, noul virus a fost depistat la 78.833 oameni și, pe același interval de timp, a ucis 2.463 persoane.
  • Pe teritoriul Europei, Italia este cea mai afectată țară, cu un număr al noilor infectări în creștere. Germania este pe locul 2, cu 16 pacienți confirmați, Franța cu 12 și Marea Britanie cu 9.