Institutul Național pentru Sănătate Publică confirmă, în Raportul săptămânal de supraveghere, dezvăluirile evz.ro privitoare la cauza deecselor raportate ca fiind din cauza COVID-19.

Aproape 90% din persoanele declarate ca fiind decedate din cauza virusului aveau comorbidități, cele mai multe fiind afecțiunile cardiovasculare.

La rândul său, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a lăsat să se înțeleagă, luni, în cadrul unor declarații făcute la Antena 3, că numărul real al morților de COVID-19 ar fi mai mic, pentru că multe persoane decedate aveau alte boli și se aflau într-o situație critică.

Pe 28 aprilie, evz.ro publica un articol cu informații în exclusivitate: „Morți suspecte! Cadavre înhumate și incinerate sub acoperirea COVID-19”.

În acel articol precizam că numeroase semne de întrebare planează asupra deceselor din perioada stării de urgență. Oficiali din administrația centrală au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că multora dintre cei morți, mai ales din spitale, li se completează în adeverința de înhumare, ca și cauză, „Suspect de COVID-19”.

 

În aceste condiții, celor decedați nu li se mai face autopsia, ci doar sunt îmbălsămați.

Pe 4 mai, înainte ca secretarul de stat Horațiu Moldovan să arate că numărul de morți cauzat de COVID-19 ar fi mai mic, evz.ro a publicat articolul: „Un legist aruncă bomba. Ce nu apare în raportările zilnice legate de COVID-19”

 

În articol, medicul legist dr. Gheorghe Alexandrescu a precizat că trebuie făcută diferența între „moarte cauzată de maladia COVID-19 și moarte în legătură cu această boală, cu rol favorizant al infecției virale sau fără legătură cauzală cu COVID-19”, ceea ce nu se regăsește în rapoartele zilnice legate de Coronavirus.