Imaginile şocante arată mii de suspecţi jihadişti ai ISIS înghesuiţi ca sardelele într-o închisoare siriană, în timp ce forţele kurde ameninţă cu noi atacuri ucigaşe împotriva restului de jihadişti scăpaţi cu viaţă.

Bărbaţii – se estimează circa 5.000 – provin din Siria, Irak şi din multe ţări europene inclusiv Regatul Unit. Unii dintre ei sunt acuzaţi de a fi comis atrocităţi în fostul aşa-zis “califat” al ISIS. Prizonierii dorm pe saltele dintr-un fel de spumă cenuşie. Mulţi dintre ei stau întinşi direct pe podea, expunând privirilor mâini şi picioare amputate şi răni bandajate. Un gardian al închisorii spune că “n-au cu certitudine niciun contact cu lumea exterioară”.

Aseel Mathan, de 22 de ani, galez, a declară: “Vreau să părăsesc închisoarea şi să mă întorc acasă, la familia mea”. A părăsit Regatul Unit când avea 17 ani pentru a se alătura fratelui său la Mosul, oraşul nordic irakian de unde ISIS a început expansiunea sa agresivă. Când fratele său a fost ucis, s-a mutat la graniţa siriană către Raqqa. Acum vrea să se întoarcă în Marea Britanie şi se căieşte că a ascultat chemările liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. Mai spune cu amărăciune: “Organele mele sunt toate distruse”.

O celulă este rezervată acelora pe care ISIS i-a numit “puii califatului”, copiii al căror creier a fost spălat şi îndoctrinat spre cultul terorii. Gardianul închisorii a adăugat că în anumite zile, jihadiştii fugari “se apropie de închisoare şi deschid focul, ca şi cum ar spune deţinuţilor:suntem încă aici”. Forţele kurde au avertizat că invazia turcă ar putea provoca evadări în masă din închisoare. Potrivit unui funcţionar american, mai mult de 100 de deţinuţi au evadat, dar nu încă din această structură. Aproape o treime din populaţia închisorilor e bolnavă şi necesită tratamente pentru o diversificată gamă de răni şi boli care includ hepatite şi SIDA, notează Daily Star.