“Pacienții nu sunt în siguranță”, a spus preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, citat de B1 TV: “Este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi. De exemplu, nu s-a testat dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafețe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic.

Personal, nu mă simt în siguranță. Fiecare medic, fiecare om are resorturile lui și poate acționa în consecință. Eu consider că în acest moment pacienții nu sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți într-un avion și cineva, fără nicio calitate, anunță că acolo este o bombă. În acel moment avionul aterizeză pe cel mai apropiat aeroport și se duce o anchetă pentru a confirma sau a infirma existența unei bombe. În sistemul de sănătate din România s-a semnalat o bombă și totuși, avionul merge mai departe fără să se oprească, fără ca cineva să își pună măcar o problemă.”

Cum să fac eu performanță în sistemul ăsta infect? Unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație vine cu probe clare despre o chestiune pe viață și pe moarte. Ministerul cu șopârlele lui se ascund după deget. Iese acum și zice "păi stai că nu e așa, lucrurile sunt okay, calmați-vă, nu e panică".

Trăim în țara lui las' că merge și așa, las' că schimbăm iar bordurile, las' că morții nu mai vorbesc, las' că-i păcălim cu 10%, las' că ieșim repede dacă furăm ca-n codru. Zecile de milioane de euro se pierd în eter, în substanțe proaste, în secții goale, în aparate care zac pe holuri. Și mor zeci, sute, mii de oameni. Uite d-asta plecăm, băi Achimașe, băi Cioloș! Plecăm că ne e scârbă de toate măgăriile astea, nu din pricina salariilor mici!”, a transmis, într-o postare pe Facebook, unul dintre medici.

Odată publicată ancheta condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a demonstrat cum firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, diluează substanţele de 10 ori, Parchetul General a început urmărirea penală în acest caz.