Dezvăluiri din pușcărie. Fostul șef al ANRP: „Am fost în mijlocul Clanului Sportivilor. Dacă aţi afla ce se întâmplă acolo”

Dezvăluiri din pușcărie. Fostul șef al ANRP: „Am fost în mijlocul Clanului Sportivilor. Dacă aţi afla ce se întâmplă acolo”

Fostul şef al ANRP, Remus Baciu, a vorbit 30 de minute în instanţă despre viaţa lui din închisoare în încercarea de a o convinge pe judecătoare să-l lase în permisie două zile

Condamnat în aprilie 2014 la 5 ani de închisoare cu execuitare pentru o şpagă de 100.000 de euro pentru urgentarea unei dosar de restituire, Remus Virgil Baciu a venit, ieri, în faţa Judecătoriei Sectorului 4 pentru a cere să fie lăsat acasă două zile, în permisie.

„Ambasador” de Jilava

Purtând o amuletă handmade primită de la un coleg deţinut, Baciu şi-a vărsat năduful în faţa judecătoarei: a vorbit despre cărţile scrise în închisoare, precum şi despre deprinderile pe care le-a căpătat în mânuirea mop-ului, la Jilava. „Eu dau cu mopul în fiecare zi, chiar sunt bun la asta şi îmi place. Dacă aş avea un mop aici, v-aş face o demonstraţie. Munca fiecărui om e preţioasă”, a declarat Remus Virgil Baciu. Văzându- l plin de patos, judecătoarea Lorena Zidaru l-a ascultat preţ de jumătate de oră, timp în care avocatul îl încuviinţa îngândurat, iar ceilalţi deţinuţi din boxă îl priveau ca pe un veritabil „ambasador” al închisorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prima parte a pedepsei am executat-o la Penitenciarul Giurgiu, acest Alcatraz al României. Acolo se moare din cauze nenaturale. Am făcut pedepsa în mijlocul Clanului Sportivilor. Dacă aţi afla ce se întâmplă acolo, nu le-aţi mai da drumul niciodată (n.r. - deţinuţilor), aţi da foc la aceste Jurassic Parkuri. Două boli psihice circulă în puşcării. Una e să te crezi nevinovat. Îţi repeţi asta zi de zi şi te convingi de asta, iar a p o i înnebuneşti la gândul ăsta, că eşti închis nevinovat. A doua e legată de graţiere: crezi că se va da şi atunci nu mai faci nimic. Eu am cochetat cu ambele şi am scăpat de ele. În penitenciar s-a dezvoltat o subcultură, dacă te i n tegrez i , eşti mort pentru societate”, a declarat fostul şef al ANRP.

Remus Baciu s-a plâns de condiţiile din închisoare şi de rigorile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. „Când stăteam cu 20 în cameră în fiecare lună pleca cineva acasă în permisie. Ştiţi cum e de Paşte şi de sărbători , din 20 să rămâi singur în cameră ca un câine în cuşcă? Eu am considerat (n.r. - până acum) că trebuie să stau (n.r- la închisoare). Ce trebuie să fac?Să sap un metrou între Corpul 1 şi Corpul 2? Fac şi asta, măcar încerc!”, a spus Baciu.

Fostul şef al ANRP susţine că depune muncă fizică şi intelectuală de dimineaţa până seara. Pofta de muncă o justifică prin faptul că asta îl ajută să doarmă mai bine noaptea. Cu un lucru nu e de acord: reglementarea lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi. „Cât despre cărţi, am auzit un lucru grav. Cum se poate norma? Poate să vină gardianul să spună: Baciu, scrie până la şase? Pentru numele lui Dumnezeu!”, a exclamat fostul şef al ANRP.