Condamnat în aprilie 2014 la 5 ani de închisoare cu execuitare pentru o şpagă de 100.000 de euro pentru urgentarea unei dosar de restituire, Remus Virgil Baciu a venit, ieri, în faţa Judecătoriei Sectorului 4 pentru a cere să fie lăsat acasă două zile, în permisie.


„Ambasador” de Jilava

Purtând o amuletă handmade primită de la un coleg deţinut, Baciu şi-a vărsat năduful în faţa judecătoarei: a vorbit despre cărţile scrise în închisoare, precum şi despre deprinderile pe care le-a căpătat în mânuirea mop-ului, la Jilava. „Eu dau cu mopul în fiecare zi, chiar sunt bun la asta şi îmi place. Dacă aş avea un mop aici, v-aş face o demonstraţie. Munca fiecărui om e preţioasă”, a declarat Remus Virgil Baciu. Văzându- l plin de patos, judecătoarea Lorena Zidaru l-a ascultat preţ de jumătate de oră, timp în care avocatul îl încuviinţa îngândurat, iar ceilalţi deţinuţi din boxă îl priveau ca pe un veritabil „ambasador” al închisorilor.

„Prima parte a pedepsei am executat-o la Penitenciarul Giurgiu, acest Alcatraz al României. Acolo se moare din cauze nenaturale. Am făcut pedepsa în mijlocul Clanului Sportivilor. Dacă aţi afla ce se întâmplă acolo, nu le-aţi mai da drumul niciodată (n.r. – deţinuţilor), aţi da foc la aceste Jurassic Parkuri. Două boli psihice circulă în puşcării. Una e să te crezi nevinovat. Îţi repeţi asta zi de zi şi te convingi de asta, iar a p o i înnebuneşti la gândul ăsta, că eşti închis nevinovat. A doua e legată de graţiere: crezi că se va da şi atunci nu mai faci nimic. Eu am cochetat cu ambele şi am scăpat de ele. În penitenciar s-a dezvoltat o subcultură, dacă te i n tegrez i , eşti mort pentru societate”, a declarat fostul şef al ANRP.

Remus Baciu s-a plâns de condiţiile din închisoare şi de rigorile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. „Când stăteam cu 20 în cameră în fiecare lună pleca cineva acasă în permisie. Ştiţi cum e de Paşte şi de sărbători , din 20 să rămâi singur în cameră ca un câine în cuşcă? Eu am considerat (n.r. – până acum) că trebuie să stau (n.r- la închisoare). Ce trebuie să fac?Să sap un metrou între Corpul 1 şi Corpul 2? Fac şi asta, măcar încerc!”, a spus Baciu.

Fostul şef al ANRP susţine că depune muncă fizică şi intelectuală de dimineaţa până seara. Pofta de muncă o justifică prin faptul că asta îl ajută să doarmă mai bine noaptea. Cu un lucru nu e de acord: reglementarea lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi. „Cât despre cărţi, am auzit un lucru grav. Cum se poate norma? Poate să vină gardianul să spună: Baciu, scrie până la şase? Pentru numele lui Dumnezeu!”, a exclamat fostul şef al ANRP.