Evenimentul Zilei > Politica > Zi de luni cu sindrofie. „Dezrobire” cu circuit închis în Parlamentul României | EVZ EXCLUSIV
Zi de luni cu sindrofie. „Dezrobire” cu circuit închis în Parlamentul României | EVZ EXCLUSIV

Zi de luni cu sindrofie. „Dezrobire” cu circuit închis în Parlamentul României | EVZ EXCLUSIV

Mare serbare, mare, în Parlamentul României! Partida Romilor, Federaţia Democrată a Romilor şi Comisia pentru drepturile omului organizează, astăzi, în cadru festiv, evenimentul „Dezrobirea juridică şi spirituală a romilor”, care comemorează împlinirea a 161 de ani de la adoptarea primelor legi privind dezrobirea

Marele absent este chiar fostul lider al Partidei – exdeputatul Nicolae Păun (alias „Niky Scorpion”) –, anchetat pentru deturnare de fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă. Cu toate acestea, EVZ a aflat că, în pofida absenţei, Niky Scorpion este adevăratul iniţiator şi amfitrion al evenimentului organizat la Parlament. Mai mult chiar: el a decis lista invitaţilor, începând cu Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu- Tăriceanu!


FOTO: Comemorarea dezrobirii romilor 2016 FOTO: AGERPRES
Cronica şedinţei din piaţa „Niky Scorpion”

Un lider al Partidei a rupt tăcerea şi a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, cum a fost organizată comemorarea Dezrobirii. „Lunea trecută, apropiaţii lui Păun au fost invitaţi în biroul lui din incinta complexului „Niky Scorpion”. Acolo i-a servit cu mititei şi cu bere la pahar şi i-a înştiinţat că a aranjat „la Parlament” serbarea Dezrobirii. Deputatul Partidei, Daniel Vasile, a auzit din gura lui Păun ce urma să se întâmple. Păun s-a lăudat că şi-a păstrat „relaţiile parlamentare” şi că „prietenii” din PSD şi din Comisia pentru drepturile omului, pe care a conduso din 2000 şi până de curând, i-au promis că îi vor pune la dispoziţie o sală.

Primii invitaţi: Dragnea, Ponta, Grindeanu şi Tăriceanu

Păun i-a dat directive explicite deputatului Vasile privitoare la numele celor invitaţi. Primii pe listă au fost Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu- Tăriceanu, despre care fostul deputat a spus că „trebuie invitaţi neapărat”, chiar dacă unii dintre aceştia vor alege să nu participe. Păun l-a avertizat pe Vasile să nu permită accesul reprezentanţilor unor ONG-uri neafiliate Partidei. „Excluşi au fost şi liderii romilor care critică acţiunile lui Păun”, ne-a explicat sursa citată.

Niky plăteşte şi decontează

Potrivit acesteia, ex-deputatul s-a ocupat atât de cheltuielile aferente evenimentului, cât şi de plata necesară aducerii la Bucureşti a zeci de reprezentanţi ai Partidei. „ Păun a anunţat că asigură personal cheltuielile necesare pentru meniu: şuncă, brânză, caşcaval, cârnăciori, sărmăluţe, vin, răcoritoare. Tot el plăteşte transportul pentru zeci de romi care vin din 5-6 filiale. O parte din bani îi va deconta mai târziu, Partida, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice”, a dezvăluit sursa citată.

Facem precizarea că, în ultimii ani, mai multe ONG-uri neafiliate Partidei l-au criticat în termeni duri pe Nicolae Păun, atât pentru modul netransparent în care a direcţionat fondurile europene destinate romilor, cât şi pentru maniera în care monopolizează politic şi financiar cele mai importante momentele simbolice ale etniei – Dezrobirea romilor (20 februarie) sau Ziua Internaţională a Romilor (8 aprilie).

Cine este Daniel Vasile

Deputatul Daniel Vasile este un fidel al lui Păun şi, totodată, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR) – „scripetele” guvernamental prin care Partida a derulat o serie de proiecte europene. În vara lui 2015, un raport al Curţii de Conturi acuza managementul defectuos al lui Daniel Vasile şi risipa banilor publici. Inspectorii Curţii susţineau că şeful ANR nu a luat măsuri pentru realizarea unor venituri de aproximativ opt milioane de euro, reprezentând drepturi de creanţă din fonduri externe nerambursabile şi post aderare.