Evenimentul Zilei > International > Dezastru nuclear! Detaliile de coșmar provoacă fiori întregii Europei
Dezastru nuclear! Detaliile de coșmar provoacă fiori întregii Europei

Dezastru nuclear! Detaliile de coșmar provoacă fiori întregii Europei

Nivelul radioactivităţii - în urma exploziei care a avut avut loc joi într-o bază de testare de rachete nucleare în Marele Nord - a depăşit de până la 16 ori nivelul normal, a anunţat marţi agenţia rusă de meteorologie, subliniind însă că acest nivel nu reprezintă un pericol la adresa sănătăţii.

La 8 august 2019, la ora locală 12 (şi ora României), „şase din cei opt senzori de la Severodvinsk au înregistrat depăşiri ale puterii dozelor de radiaţie de patru până la 16 ori mai mare decât cea normală”, a anunţat Rosghidromet într-un comunicat.

Unul dintre senzori a relevat un nivel de radioactivitate de 1,78 microsievert pe oră, în timp ce limita reglementată este de 0,6 microsievert pe oră în Rusia, iar radioactivitatea naturală medie la Severodvinsk este de 0,11 microsievert pe oră, relatează AFP, citat de romaniatv.

Nivelurile de radioactivitate au scăzut rapid şi au revenit la normal în acea după-amiază.
Oraşul Severodvinsk se află la aproximativ 30 de kilometri de baza militară de la Nionoska, unde a avut loc explozia.

În ziua accidentului, un reprezentant local al Apărării Civile, Valentin Magomedov, a declarat agenţiei ruse de presă Tass că nivelul radiaţiei a crescut până la 2 microsievert pe oră, timp de 30 de minute.

Aceste niveluri nu prezintă riscuri la adresa sănătăţii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează, de exemplu, că riscul de cancer poate creşte începând de la 50.000 de microsievert, în timp ce Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) francez recomandă adăpostirea populaţiei de la un nivel de 10.000 de microsievert.

Cinci angajaţi ai agenţiei nucleare ruse Rosatom au murit în această explozie.

Ei lucrau la „noi armamente” şi asigurau partea de inginerie şi o susţinere tehnică cu privire la „sursa de energie izotopică” a motorului unei rachete, pe cale să fie pusă la punct, potrivit Rosatom.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele american Donald Trump afirma că „a aflat multe despre explozia unei rachete defecte în Rusia”.

El a adăugat că Statele Unite au „o tehnologie similară, dar mai avansată”.

Marţi, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme că este vorba despre o rachetă de tip Burevestnik.

Acesta a dat asigurări că o competenţă atinsă de Rusia în domeniul rachetelor cu propulsie nucleară ” „depşeşte semnificativ nivelul atins de alte ţări şi este destul de unic”.