Evenimentul Zilei > Economie > Dezastru la Uzina Dacia. 1.100 de angajați sunt trimiși în șomaj tehnic
Dezastru la Uzina Dacia. 1.100 de angajați sunt trimiși în șomaj tehnic

Dezastru la Uzina Dacia. 1.100 de angajați sunt trimiși în șomaj tehnic

Conducerea uzinei Dacia din Mioveni a luat hotărârea ca în perioada 2-30 iunie, să trimită în șomaj tehnic 1100 de angajați.

Măsura a fost luată din cauza lipsei comenzilor. Uzina are în prezent 15.000 de angajați. Măsura vine la nici o lună de la reluarea activității după ce alți angajați au fost în șomaj tehnic.

Potrivit liderilor de sindicat, cei 1.100 de salariaţi care vor sta acasă în şomaj tehnic sunt din secţiile Presaj şi Mecanică, care produc piese şi subansamble pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia și Franţa, care sunt închise.

„Cei care sunt în şomaj tehnic fac piese pentru alţii. Atunci, nelucrând ei, n-au ce să lucreze nici ai noştri. (…) Din 15.000 de oameni, stăm acasă 1100. Am convenit ca Presajul să lucreze doar în două schimburi. Fiecare echipă, când îi vine rândul la schimbul trei, stă acasă” a declarat Nicolae Pavelescu, lider de sindicat Dacia.

De asemenea, 760 de angajaţi din Secţia Motoare nu vor mai veni la muncă până la finalul lunii iunie. Uzina nu funcționează la capacitatea normală, producându-se zilnic 1.180 de mașini din cauza cererilor scăzute.

„Industria auto a fost afectată odată cu declanșarea crizei sanitare și în România, încă din luna februarie, când a fost înregistrat primul caz de infecție cu COVID–19 în țară. Activitatea de fabricație pe platforma industrială Dacia de la Mioveni a fost suspendată și reluată gradual, începând din 21 aprilie, în acord cu partenerii sociali, prioritizând condițiile de igienă și securitate pentru protejarea sănătății angajaților noștri.

Din 11 mai, activitatea celor două uzine se desfășoară în trei echipe, adaptând-o cererii comerciale. La sfârșitul lunii mai, cadența de fabricație a fost de 1200 de vehicule pe zi, iar în cursul lunii iunie, este prevazută creșterea acesteia, la 1300 de vehicule pe zi”, arată Direcția Comunicare Groupe Renault România, potrivit digi24.ro