Evenimentul Zilei > International > DEZASTRU în Spania. PESTE 130 de incendii au luat cu ASALT pădurile
DEZASTRU în Spania. PESTE 130 de incendii au luat cu ASALT pădurile

DEZASTRU în Spania. PESTE 130 de incendii au luat cu ASALT pădurile

Sute de pompieri, militari şi voluntari acţionează pentru stingerea a peste 130 de incendii de pădure în nordul Spaniei, dar eforturile lor sunt mult îngreunate de rafale violente de vânt, care pot ajunge până la 110 kilometri pe oră potrivit previziunilor meteorologice, transmit luni EFE şi AFP.

Cea mai afectată regiune este Cantabria, unde numărul incendiilor este de 82 şi 2.000 de hectare de vegetaţie 'de o valoare ecologică extraordinară', aparţinând unor parcuri naturale, au fost distruse de flăcări în ultimele două săptămâni, după cum au informat autorităţile regionale. 

Preşedintele regiunii, Miguel Angel Revilla, în opinia căruia '99 % din incendii sunt provocate', a declanşat un plan de urgenţă. 'Există piromani care profită de condiţiile climatice nemaiîntâlnite în Cantabria', zonă în care nu a mai plouat din septembrie şi temperaturile medii au fost de 23 de grade Celsius, a detaliat el. 

Armata a trimis în partea cea mai greu încercată din Cantabria 287 de militari cu 28 de cisterne, a căror misiune se anunţă dificilă dacă se adeveresc prognozele de vânt puternic, temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului şi absenţă a umidităţii, factori care contribuie la propagarea focului. 

În regiunea Asturia, în jur de 200 de persoane se luptă luni cu 49 de incendii de pădure, dintre care 19 sunt deja sub control, a anunţat Serviciul pentru Urgenţe din acest principat din nordul Spaniei, care a făcut apel la sprijinul forţelor armate. 

Flăcările fac ravagii şi în Ţara Bascilor, precum şi în Navarra, unde două focare de incendiu, care fuseseră puse sub control dar nu stinse complet, s-au reactivat. 

Peste 54.000 de hectare de păduri şi culturi agricole au fost distruse de flăcări în 2015, de două ori mai mult decât suprafeţele devastate în cei doi ani precedenţi (2014 şi 2013) împreună, a menţionat Ministerul Agriculturii de la Madrid.