Președintele Jair Bolsonaro urma să viziteze sâmbăta zona afectată, în jurul orașului Brumadinho, aflat în apropierea orașului Belo Horizonte, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Guvernul său, care se confruntă cu prima urgență majoră de la preluarea mandatului, la 1 ianuarie, a înființat un comitet de coordonare pentru situația de urgentă între ministerele Apărării, Mediului și Minelor, pentru a urgenta operațiunile statului Minas Gerais
Accesul în localitatea Brumaldinho – cu 39.000 de persoane – a fost dificil după ce noroiul a traversat mai multe drumuri, astfel că autoritățile nu au putut determina amploarea și gravitatea dezastrului.
Imaginile difuzate de posturile de televiziune au arătat elicoptere folosite pentru a salva oamenii rămași în noroi, precum și multe distrugeri suferite de vegetație și terenuri agricole, resturi de case deteriorate și distruse fiind vizibile peste tot.

Într-o declarație separată, un oficial al Ministerului Mediului a susținut că "preocuparea inițială a guvernului federal este salvarea oamenilor, acordarea de sprijin în regiune și protejarea zonelor de captare a apei".
Barajul era gestionat de compania minieră Vale din Brazilia, care a confirmat prăbușirea acestuia și a declarat că "prioritatea totală este protejarea vieții angajaților și a locuitorilor".
Oficialul companiei nu a spus ce a cauzat prăbușirea.
Acțiunile companiei Vale au scăzut cu aproape 10% la bursa din New York. Piața bursieră din Sao Paulo a fost închisă vineri, fiind o zi liberă.
Președintele Bolsonaro a declarat într-un interviu acordat FM Radio Brumadinho că "regretă profund" prăbușirea barajului, un accident care "poate fi mai grav decât se credea" la început, deoarece este posibil ca muncitori ai companiei Vale să fi murit în torent.