Evenimentul Zilei > Monden > Destinul tragic al marelui artist Joe Dassin
Destinul tragic al marelui artist Joe Dassin

Destinul tragic al marelui artist Joe Dassin

Joe Dassin a cucerit lumea. A lansat hit după hit, deși nu voia neapărat să fie cântăreț. Apoi totul s-a oprit brusc.

Cântăreţul şi compozitorului francez Joe Dassin a fost una dintre cele mai apreciate voci ale „memoriei muzicii internaţionale” din secolul al XX-lea, după cum spun criticii. A fost aclamat drept un adevărat fenomen social, un romantic al timpului său. A intrat și a rămas în istorie cu melodii care sunt celebre și azi. „Aux Champs-Elysées”, „La vie se chante, la vie se pleure”, „Si tu penses à moi”, “L’Été Indien” sau “Et si tu n’existais pas”.

Un francez născut la New York

Joseph Ira Dassin s-a născut la New York, la 5 noiembrie 1938. Părinții săi au fost regizorul de film de origine poloneză Jules Dassin și violonista cu rădăcini maghiare Béatrice Launer. Familia s-a mutat la Los Angeles, dar cum regizorul nu a înregistrat niciun succes profesional, a decis să plece, la Paris, în 1950. Joe avea 12 ani.

A urmat colegiul Rosey, cea mai bună școală. Părinții și-au dorit pentru fiul lor o educaţie aleasă. La 16 ani, Joe vorbea fluent trei limbi. Și-a luat bacalaureatul la Grenoble, cu calificative de excepţie. Joe avea 17 ani când părinții lui au divorțat. Profund afectat, a decis să se întoarcă singur în SUA. S-a  înscris la Universitatea Ann Arbor din Michigan, unde a studiat Medicina şi Antropologia.

Destinul tragic al marelui artist Joe Dassin

A fost o decizie înțeleaptă. În studenție, Joe Dassin și-a activat pasiunea pentru muzică. Și-a făcut un duo, împreună cu colegul său de cameră, Alain Guiraud, și dădeau recitaluri în campusurile universitare. De altfel, fiind singur în America, e de la sine înțeles că, încă de la început Joe a fost nevoit să muncească pentru a se întreţine. (Sursa foto: Instagram)

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.