Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > DESPRE RUȘINEA DE A FI ROMÂN. Când Siegfried, când Vasile… Comentariu de Dan Andronic
DESPRE RUȘINEA DE A FI ROMÂN. Când Siegfried, când Vasile… Comentariu de Dan Andronic

DESPRE RUȘINEA DE A FI ROMÂN. Când Siegfried, când Vasile… Comentariu de Dan Andronic

Unora le este rușine că sunt români. Un exemplu clasic a revenit în atenție zilele trecute. Siegfried Mureșan. De fapt, Vasile Siegfried Mureșan.
Republicăm un articol semnificativ despre un posibil candidat la postul de prim ministru. Articolul a fost publicat în ianuarie 2019, dar actualitatea sa în contextul în care numele lui Siegfried Mureșan este vehiculat pentru postul de prim-ministru este evidentă.
„Când Siegfried, când Vasile…
Am aflat și eu cu stupoare că „teutonul” euro-parlamentar Siegfried Mureșan se mai numește și Vasile. Numai că-i este rușine cu numele lui, așa că nu-l folosește. Tipic românește. Știu că v-am mai devoalat un specimen căruia îi este rușine cu numele părinților lui, Sabin Orcan, pe numele lui adevărat Sabin Borcan, dar în cazul lui Siegfried Mureșan concluzia este și mai amară.
Un exemplu tipic de român căruia îi este rușine că este român. Care și-a creat o imagine de funcționar european, căruia nu i se aplică regulile normale din societate. Pentru el trasesimul este o virtute, așa că nu vede nimic ciudat în faptul că a intrat în Parlamentul European pe listele PMP, fără a avea o zi de vechime în partidul condus la aceea vreme de Elena Udrea, iar acum se pregătește să candideze pe listele PNL.
Am întrebat un lider PNL de unde atâta dragoste pentru Siegfried Mureșan, iar răspunsul a fost cel pe care îl merităm: este „pupilul” lui Joseph Daul, președintele PPE.
Iată declarația lui Ludovic Orban care justifică la Bruxelles ceea ce condamnă în România.

Întrebat despre traseismul lui Sigfreied Mureșan, Ludovic Orban i-a luat apărarea:

„Aici nu este vorba de asa ceva. PNL este membru in PPE. Siegfried Muresan este europarlamentar, deci activitatea domniei sale se desfasoara in Parlamentul European, in grupul PPE. Trecerea lui Siegfried Muresan la PNL, inscrierea in PNL, inseamna mentinerea in grupul PPE. De altfel, nu intamplator domnul Siegfried Muresan a facut referire la discutiile de la Bruxelles, care nu sunt de ieri, de astazi, ci de mai multe luni. A existat nu numai un acord, ci chiar si o incurajare din partea liderilor PPE pentru acest pas, din partea presedintelui PPE, Joseph Daul, a secretarului general al PPE, Antonio Lopes, liderului grupului PPE, Manfred Weber. Este o miscare de intarire a reprezentarii Romaniei in principala forta politica din Parlamentului European si de intarire a PNL, care este partidul care in Romania face parte din familia PPE”, a spus Orban.

Cu alte cuvinte, regulile sunt pentru fraieri, pentru că la Bruxelles este admis orice, dacă ai protecția necesară. Mai ales că la Bruxelles este nevoie de oameni care să fie când Siegfried, când Vasile. Care să voteze cum cer interesele șefilor, nu ale țării…