Polonia cere despăgubiri de război Germaniei. Legătura cu gazoductul Nord Stream II

Polonia cere despăgubiri de război Germaniei. Legătura cu gazoductul Nord Stream II

O discuție mai veche la nivel european a revenit vineri. Premierul polonez a cerut Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei. Solicitarea premierului Mateusz Morawiecki a venit după o afirmație a președintelui german Frank-walter Steinmeier. Acesta ar fi sugerat că Germania construiește gazoductul Nord Stream 2 ca însemn al datoriei de război față de Rusia.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei, după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a sugerat că Germania construieşte gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război faţă de Rusia, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres .

Într-un interviu acordat în weekend-ul trecut, președintele german F.W. Steinmeier a lăsat să se înțeleagă că Germania are o obligaţie istorică de a realiza acest gazoduct cu Rusia. El a amintit despre invazia germană în Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

Declarațiile președintelui german nu au rămas fără reacții. Premierul polonez a reacţionat într-o postare pe Facebook. El s-a arătat bucuros că Steinmeier admite că consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice şi economice din prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă”, a spus premierul polonez

''Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varşovia'', a adăugat Morawiecki în postarea sa. În postare apare o fotografie cu capitala poloneză distrusă.

Construcţia Nord Stream 2 nu este o formă de despăgubire, însă ea va dăuna solidarităţii europene, crede şeful guvernului de la Varşovia. ''Construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est'', a mai scris premierul polonez.

Declarațiile președintelui german au provocat indignare și în Ucraina

Comentariile lui președintelui german Steinmeier din acel interviu au provocat indignare şi în Ucraina. În această ţară tranzitează cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Vestului Europei, dar după finalizarea Nord Stream 2 această conductă va prelua din gazul care în prezent trece prin Ucraina.

Declarațiile președintelui german sunt relativ nefericite în acest sens, cu atât mai mult cu cât Nord Stream II este considerată o eroare pentru Uniunea Europeană, în opinia mai multor lideri internaționali. De asemenea, aceste declarații dau apă la moară mai multor solicitări mai vechi privind despăgubirile și traumele de război.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care guvernează Polonia, a readus de mai multe ori în discuţie în ultimii ani problema despăgubirilor de război. Guvernul de la Berlin a respins însă toate aceste solicitări, afirmând că această problemă a fost închisă în urma acordului ''Doi Plus Patru' - cele două Germanii RDG şi RFG, plus Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Franţa - încheiat în anul 1990 pentru reunificarea Germaniei.