Cei doi, Ionuț Bonculescu și Dumitru Spiridon, au fost acuzați că, în anul 2011 au fost implicați în mai multe tâlhării calificate, victima fiind reprezentantul unei firme de transport. Acesta a reclamat că doi bărbați mascați au intrat peste el și l-au amenințat cu armele, după care l-au răpit. În plus, cei doi atacatori au furat și un autocamion care era încărcat cu marfă. Fapta a avut loc în noiembrie 2011.

Carabinierii au găsit camionul în zona Pezza della Meta din Orta Nova, lângă depozitul celor doi români. Asta i-a făcut pe carabinerii din Giovinazzo să îi aresteze și să îi acuze de comiterea faptei de tâlhărie calificată. Ionuț Bonculescu și Dumitru Spiridon au stat arestați 102 zile, dar au fost achitați definitiv de justiția italiană.

Mai mult, după achitare, cei doi au dat în judecată Statul Italian și au câștigat despăgubiri importante. Curtea de Apel din Bari a dispus ca cei doi să primească despăgubiri în valoare de 235 euro, pentru fiecare zi de detenție ilegală, în stare de arest, și de 117 euro/zi, pentru perioada în care cei doi au stat în stare de arest la domiciliu. În total, fiecare dintre cei doi trebuie să primească suma de 17.598 euro.