Evenimentul Zilei > Justitie > Desfiinţarea SIIJ naşte indignări şi polemici: „Ce mai urmează? Să ne împușcați pe străzi?”
Desfiinţarea SIIJ naşte indignări şi polemici: „Ce mai urmează? Să ne împușcați pe străzi?”

Desfiinţarea SIIJ naşte indignări şi polemici: „Ce mai urmează? Să ne împușcați pe străzi?”

Ingrid Mocanu atrage atenţia în privinţa celor ce vor urma odată cu desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este un atentat grav la independența justiției. Adică a judecătorilor, pentru că justiția este înfăptuită de judecători, potrivit Constituției. Revenirea la vechile practici ale DNA, întărite acum de siguranța că orice ar face nu li se poate întâmpla nimic, căci și SIIJ au reușit să o distrugă, va fi de natură a arunca la coș orice brumă de independență ”, a comentat Ingrid Mocanu pe social media.

Nu este vorba doar despre confortul judecătorilor, ci despre disconfortul tuturor celor judecaţi dintr-un pix

„Cine numește procurorii în funcții de conducere, controlează justiția… iar azi politicul o face. Secția era singură a cărei conducere și procurori erau selectați de CSM, garantul independenței justiției, dintre procurori cu experiență și profesionalism. Iar afectarea independenței nu este (doar) despre confortul judecătorului în scaun. Este despre noi toți, despre disconfortul tuturor că suntem ”judecați” de niște oameni ale căror destine pot fi distruse dintr-un pix de cel ce ne-a scris Rechizitoriul”, mai spune fosta șefă a Direcției de avizare din Ministerul Justiției.

Este cel mai grav atentat la libertatea individuală pe care îl poate da o putere politică

„Și doar așa se pot naște înscenările unor procurori subordonați ierarhic, potrivit legii, și toți în subordinea șefilor numiți și destituiți exclusiv politic. După ce am văzut ce s-a întâmplat în acești ani, este cel mai grav atentat la libertatea individuală pe care îl poate da o putere politică. Un Guvern învestit prin trădări josnice, fără alegeri, încearcă să își bată joc de un popor întreg, profitând de lipsa de educație juridică a populației și de manipularea la care este supus. Iar Comisia Europeană, manipulată și interesată în a ne ține în sclavie le face jocul. Ce mai urmează? Să ne împușcați pe străzi?” , este comentariul lui Ingrid Mocanu.