Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea care dă fiori reci. Legătura între grupa de sânge și coronavirus
Descoperirea care dă fiori reci. Legătura între grupa de sânge și coronavirus

Descoperirea care dă fiori reci. Legătura între grupa de sânge și coronavirus

La nivel mondial, oamenii de știință caută răspunsuri la întrebări esențiale în legătură cu noul coronavirus.

Deocamdată, se cunoaște foarte puțin despre acest virus extrem de periculos. Primii care au făcut studii complexe pe acest virus au fost cercetătorii din Wuhan și Shenzen. Aceștia au ajuns la o concluzie comună și anume, că există o legătură între grupa de sânge a fiecărei persoane și noul coronavirus.

Informațiile oamenilor de știință sunt folosite pentru dezvoltarea unui vaccin prin care să se stopeze evoluția acestui virus.

Așadar, există o legătură între grupele de sânge și vulnerabilitatea unora sau altora în fața noului coronavirus.

Astfel, persoanele care au grupa A prezintă un risc ridicat de a contacta noul virus, mai mare decât ceilalți.

La capătul opus s-ar afla cei cu grupa de sânge 0, care ar avea o imunitate mai ridicată în fața COVID-19. Studiul întreprins a fost realizat pe un eșantion de 2200 de pacienți, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie.

Cercetătorii nemți au întărit și ei această ipoteză, publicând în New England Journal of Medicine o lucrare, aparținând Universității din Kiel, care arată că persoanele care au grupa A se pot îmbolnăvi mult mai ușor de coronavirus și mai mult decât atât, pot dezvolta simptome puternice. Studiul lor s-a bazat pe analiza a 1610 persoane aflate la terapie intensivă în Italia și Spania.

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital răstoarnă această ipoteză și susțin contrariul.

„Studiul publicat săptămâna aceasta ar putea contracara o parte din informațiile apărute anterior. Am arătat print-o analiză detaliată că nu avem niciun motiv să credem că grupa de sânge ar putea influența severitatea infecției, pe care am definit-o ca necesitând intubare sau ducând la deces”, a spus Dr. Anahita Dua, coordonatoarea studiului.

Totuși Dr. Jacques Le Pendu, cercetător la Institutul Medical francez INSEM, a arătat că persoanele care au grupa de sânge 0 au într-adevăr un risc mai scăzut de a dezvolta probleme de coagulare, frecvent apărute în infecția cu coronavirus, ceea ce ar putea explica descoperirile de la începutul pandemiei.

Un alt medic renumit, care este specialist în boli cardiovasculare și farmacologie, Prof. Dr. Sakthivel Vaiyapuri, de la University of Reading, Marea Britanie are un alt punct de vedere.

„Cei care au grupa de sânge A nu trebuie să se alarmeze, la fel cum nici cei cu grupa de sânge 0 nu trebuie să fie prea relaxați. Din datele pe care le avem până acum, grupa 0 pare a avea un ușor efect protectiv, însă nu pare a fi foarte relevant. Mai avem foarte multe variabile de analizat până putem publica ceva cert”, a spus Dr. Vaiyapuri.

Acesta, împreună cu cei de la Universitatea Thi-Qar din Irak, desfășoară în prezent un amplu studiu, pe 8.000 de persoane, pentru a vedea dacă există vreo legătură între grupa de sânge și severitatea simptomelor coronavirozei, dar până în prezent nu au tras o concluzie clară, potrivit antena3.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.