Cercetătorii au infectat în corpul mai multor șoareci anticorpi de la cămile și llame. Rezultatele au arătat că aceștia au devenit imuni la gripa de tip A și cea de tip B.

Dacă testele clinice vor avea aceleași rezultate, atunci am putea avea o șansă în a ne lupta cu virusurile gripale care omoară zeci de mii de oameni la nivel global în fiecare an”, a declarat imunologul Antonio Lanzavecchia, de la Institute for Research in Biomedicine din Elveția.

La baza vaccinului stau anticorpi proveniți de la camelide, clasa de animale care cuprinde cămile, llame, dromaderi și multe altele.

Este o poveste bună și arată puterea ingineriei de anticorpi”, a mai spus Antonio Lanzavecchia.

Doi viruși care evoluează în mod constant, din cauza genomurilor puternic fragmentate cauzează gripa de tip A și cea de tip B. Genomurile fragmentate ajută virusurile să își modifice constant marcatorii biologici de la suprafață. Altfel spus, anticorpii care se prind de un virus s-ar putea să nu aibă efect în cazul urmașilor acelui virus.

Anticorpii de la llame și cămile, însă, sunt capabili să se prindă de mai multe forme de marcatori biologici. În cele mai ideale condiții, anticorpii au prevenit infecțiile gripale cauzate de 60 de tulpini de virusuri gripale. Mai mult, au rămas în corpul maimuțelor pentru mai mult de nouă luni, fiind la fel de eficienți în lupta cu virusurile gripale în acest interval, au declarat oamenii de știință.