Balenele au fost descoperite joi, când turiștii respectivi făceau un tur deasupra peninsulei Snaefellsnes, aflată departe de zona populată de oameni. Aceștia au filmat descoperirea, după care au anunțat poliția.
În ciuda denumirii lor, balenele pilot aparțin familiei delfinilor. Nu este clar de ce au ajuns pe țărm sau de cât timp se află acolo. Biologul marin Edda Elisabet Magnusdottir a declarat pentru același post de radio că fenomenul se poate explica prin faptul că balenele pilot sunt animale gregare cu legături sociale puternice, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să-și urmeze semenii pe uscat. În plus, omul de știință a declarat că există curenți puternici în zonă, iar fundul mării puțin adânci îngreunează întoarcerea animalelor în larg.
Domnul Robert Arnar Stefansson de la Institutul de Istorie Naturală din Islanda a declarat pentru postul de radio RUV că, deși nu este neobișnuit ca balenele pilot să eșueze în această perioadă a anului, numărul de animale moarte este neobișnuit de mare.