Evenimentul Zilei > Monden > Descoperire istorică. Regele care s-a născut dintr-o relație incestuoasă
Descoperire istorică. Regele care s-a născut dintr-o relație incestuoasă

Descoperire istorică. Regele care s-a născut dintr-o relație incestuoasă

Un studiu complex a scos la iveală o realitate veche de 5.000 de ani

Irlanda neolitică era condusă în urmă cu aproximativ 5.000 de ani de către o dinastie care s-a bazat pe căsătorii incestuoase pentru a se izola, din câte se pare, de oamenii de rând.

Concluzia a fost trasă de oamenii de știință care au analizat materialul genetic antic extras din osemintele umane îngropate în necropola irlandeză de la Newgrange. Materialul îi aparţine unui bărbat din Neolitic, foarte probabil un rege sau căpetenie. Se pare că părinții acestuia erau frate şi soră.

Același mod de conducere pe baza dinastiilor care foloseau relațiile incestuoase a fost descoperit și în Egipt, dar și în familiile regale Inca din Mezoamerica.

„Moştenim o copie a genomului de la mamă şi una de la tată, şi putem compara aceste două copii ale genomului în cazul acestui individ. De fapt, ceea ce am descoperit este că cele două copii ale genomului erau extram de similare”, a spus Lara Cassidy, genetician la Trinity College Dublin, cea care a coordonat studiul.

Ea a mai afirmat că cercetătorii au calculat coeficientul de consangvinizare, care este bazat pe cantitatea de ADN provenită de la ambii părinţi și au ajuns la concluzia că este de 25%. „Acesta este un semn al relaţiilor sexuale între rude de gradul întâi, care împărtăşesc 50% din ADN-ul lor.”

Lara Cassidy a mai oferit explicații și despre modul în care erau percepute relațiile incestuoase în acele vremuri. Omulde știința a spus că acest lucru era un compromis făcut și acceptat de către conducătorii societăților. „Era modalitatea prin care elitele se puteau separa de restul societăţii. Ei avea dreptul să încalce un tabu, aveau dreptul să încalce o convenţie socială pe care alţi oameni nu o puteau încălca.”, a spus Lara Cassidy.

În Irlanda există o legendă străveche ce vorbește despre un rege care a încercat să ridice un turn înalt într-o singură zi la Dowth – acolo unde se află o necropolă neolitică similară celei de la Newgrange – , la aproximativ 1,5 kilometri distanţă de Newgrange, cu ajutorul vrăjilor făcute de sora sa care a oprit Soarele pe cer. Însă regele a rupt vraja şi a eliberat Soarele comiţând incest cu sora sa.

sursa: livescience.com