Evenimentul Zilei > Social > Descoperire de ultimă oră! Specialiștii au descoperit o structură care ar avea rol în răspândirea cancerului
Descoperire de ultimă oră! Specialiștii au descoperit o structură care ar avea rol în răspândirea cancerului

Descoperire de ultimă oră! Specialiștii au descoperit o structură care ar avea rol în răspândirea cancerului

O noua structură a celulei umane a fost descoperita de cercetători. Printre oamenii care au studiat această nouă descoperire se numără și o româncă.

O noua structură a celulei umane a fost descoperita de cercetători. Printre oamenii care au studiat această nouă descoperire se numără și o româncă.

Denumirea neoficială a organitului este Frodosom. Conform specialiștilor acest organit fără membrana are rol în răspândirea metastazelor osoase sau a cancerului din alte părți ale corpului către oase.

Conform oamenilor de șțiință, această nouă structură este posibil să joace un rol extrem de important în fincționarea celulelor.

Ce a declarat unul dintre specialiști

”Acest organit este diferit față de oricare altul cunoscut până acum”, a declarat pentru livescience.com Yibin Kang, profesor de biologie moleculară de la Universitatea Princeton din New Jersey, co-autor al studiului.

Structura a fost descoperită acceidental în timp ce studiau o genă pe nume DACT1. Aceasta are legătură cu dezvoltarea osoasă în timpul apariției cancerului.

Structura nouă joacă un rol important

Acești frodosomi au fost descoperiți în celulele de cancer de la sân și cancer de prostată, care au avut metastaze la nivelul oaselor.

După spusele medicilor, aceste organite se regăsesc și în celulele sănătoase, cum ar fi celulele pulmonare.

Descoperire din greșeală

Este prea devreme pentru a spune dacă structura va ajuta în dezvoltarea unor noi tratamente pentru metastaze, dar descoperirea este un ”fenomen nou, interesant”, a spus Kang.

Studiul a fost publicat luna aceasta, în revista Nature Cell Biology.

Românca Ileana Cristea face parte din echipa de la Princeton
Din echipa de cercetători face parte și o româncă. Ileana M. Cristea.

Românca Ileana M. Cristea lucrează la Universitatea Princeton, o universitate particulară de cercetare din SUA.

Descoperirea creează o nouă țintă pentru medicamentele împotriva cancerului!
Descoperirea este rezultatul colaborării între cercetători din laboratoarele a trei profesori de la Princeton: Yibin Kang, profesor de biologie moleculară, Ileana Cristea, profesor de biologie moleculară și expert de top în spectroscopia de masă a țesuturilor vii și Clifford P. Brangwynne, profesor de inginerie chimică și biologică.

Ileana Cristea este biochimist

”Ileana este biochimist, Cliff este biofizician și inginer, iar eu sunt biolog al cancerului – biolog al celulelor”, a spus Kang. ”Princeton este doar un loc minunat pentru ca oamenii să se conecteze și să colaboreze. Avem un campus foarte mic. Toate departamentele științifice sunt chiar unul lângă celălalt.

Laboratorul Ilenei este de fapt la același etaj cu al lui Lewis Thomas și cu al meu!”, a spus cercetătorul pentru sciencedaily.com.