Zece raiduri efectuate în cinci landuri germane au dus la confiscarea a mai multor opere de artă. Printre acestea se află şi cele doua sculpturi care reprezentă cai în mărime naturală, create de Joseph Thorak (1889 – 1952) şi basoreliefuri în granit de sculptorul Arno Breker (1900 -1991), a confirmat miercuri un purtător de cuvânt al poliţiei.

Potrivit Agerpres, vestea vine după investigaţii care s-au desfăşurat pe parcursul mai multor ani cu privire la suspecţi cu vârste cuprinse între 64 şi 79 de ani. Ziarul Bild a scris despre aceşti interlopi că au cerut, în ultimii ani, până la 4 milioane de euro pentru lucrări comercializate pe piaţa neagră. Se bănuieşte că lucrările au fost evacuate din Berlin spre sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, într-un oraş din zona de est a Germaniei ocupată ulterior, în 1945, de armata rusă.

Încă nu se ştie dacă lucrările de artă vor deveni acum proprietatea statului german sau dacă descendenţii creatorilor lor vor iniţia o acţiune în justiţie pentru dobândirea acestora.