Evenimentul Zilei > Social > DESCOPERIRE ÎN CARPAȚI. Istoricii din Europa, ÎN ALERTĂ. Ce i-a uluit?
DESCOPERIRE ÎN CARPAȚI. Istoricii din Europa, ÎN ALERTĂ. Ce i-a uluit?

DESCOPERIRE ÎN CARPAȚI. Istoricii din Europa, ÎN ALERTĂ. Ce i-a uluit?

Un alpinist a făcut o descoperire incredibilă în timp ce se afla în drumeție pe un lanț muntos din România. Alpinistul Cornel Galescu a descoperit, în Munţii Ţarcu (Caraş-Severin), o inscripţie care conținea semne ciudate, pe o stâncă.

Alpinistul a fotografiat inscripția și a trimis-o specialiştilor de la Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş. Aici, a fost făcut un mulaj după inscripție, care a fost apoi trimisă experților de  la Cluj, dar și unui profesor american, scrie Adevarul.ro.

“Până acum, am străbătut de-a lung şi de-a latul Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Mi s-a părut miraculos pentru că ştiam, de foarte mult timp, că toată această zonă este încărcată de însemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul său, Peştera lui Zamolxe, Vârful Mătania –, dar toate acestea nu sunt decât supoziţii. Cred că toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru că am văzut că, în alte locuri, dezvoltarea turistică este legată uneori de nişte lucruri banale, cum ar fi o peşteră, o inscripţie, care stârnesc interes şi se pot transforma în branduri turistice”, a declarat alpinistul Cornel Galescu. 

Adrian Ardeţ, directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş dezvăluie că inscripţia este una străveche, foarte importantă. 

Ardeț a subliniat faptul că, începând din primăvara anului viitor, în zonă va fi făcută o cercetare temeinică 

“E foarte importantă pentru că până acum nu au mai fost descoperite asemenea semne în Munţii Banatului. E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Anul viitor vom face o cercetare sistematică. Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr”, a declarat directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: