Cercetătorii care au analizat aceste cazuri au ajuns la concluzia că sistemul de aer condiţionat al restaurantului a răspândit virusul de la o persoană asimptomatică la oamenii din jur.

Cu toate acestea, restul clienților și angajaților restaurantului  nu au fost infectați cu virusul, scrie Business Insider.

În acest caz, cercetătorii sunt de părere că persoana care i-a infectat pe ceilalți este ar fi o femeie de 63 de ani care a prezentat simptome abia după câteva ore. Femeia s-a dus la spital şi a fost confirmată mai apoi cu Covid-19.

În decurs de numai câteva zile, patru dintre rudele sale se îmbolnăviseră, precum și alte personae care nu aveau nicio legătură cu ea, în afară de timpul petrecut în acel restaurant.

Descoperirea i-a luat prin surprindere pe cercetători, având în vedere faptul că până acum specialiștii spuneau că virusul nu se poate răspândi la o distanță mai mare de un metru noul coronavirus e transmis prin picături sau particule care nu au tendința să se îndepărteze mai mult. În acest caz, familiile erau aşezate la o distantă mai mare de 1 metru. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aerul condiționat a ajutat la răspândirea virusului.

„Pentru a preveni răspândirea coronavirusului în restaurante, recomandăm creşterea distanței dintre mese şi îmbunatățirea sistemelor de ventilaţie”.

Având în vedere că restaurantele au fost cele mai afectate de pandemie, această descoperire poate fi dovada faptului că industria serviciilor nu va mai fi la fel după ce criza se va termina.

Există mari șanse ca patronii să limiteze timpul pe care clienții îl petrec în restaurant. De asemenea, personalul poate purta echipament de protecție, iar numărul de locuri va fi redus.