Este vorba despre o “platformă politică ce va transforma Europa după alegerile din luna mai” pe care o vor detalia Frans Timmermans, candatul comun al socialiştilor europeni pentru obţinerea postului de Preşedinte al Comisiei Europene, alături de toţi cei pe care-i consideră ca importanţi în Europa, lideri credibili şi care au ceva de spus la nivel naţional şi în construcţia proiectului european, potrivit newsteam.ro

Cutuma spune că ordinea de importanţă este următoarea: liderii partidelor socialiste aflate la guvernare, apoi liderii familiei socialiste deţinând funcţii în instituţiile europene, apoi liderii principalelor partide socialiste europene care nu se află la guvernare.

PSD nu există pe listă, ceea ce este dramatic şi pune o problemă politică la nivelul identităţii sale actuale în familia socialistă europeană, dar semnifică şi faptul că cineva (foarte mulţi, după cum au auzit) s-au săturat de scandalurile neîntrerupte generate de socialiştii români, atât în forul partidului european, cât şi, iar asta o ştiţi foarte bine, în grupul socialist din Parlamentul European.

Liderul PSD, domnul Liviu Dragnea nu este nominalizat ca invitat şi vorbitor. Desconsiderare care nu este deloc numai protocolară, ci este un semnal politic deoarece ofensa este extinsă şi asupra doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, Prim Ministru al unui guvern socialist aflat la putere în coaliţia de stânga ce conduce România.

Pe lista socialiştilor europeni nu există niciun nume românesc. Într-o logică administrativă minimală, ar fi trebuit să fie măcar, formal, marcată prezenţa României care deţine preşedenţia rotativă a Consiliului UE exact în perioada alegerilor europene. Faptul că nu aşa se petrec lucrurile arată că problema este mai serioasă şi ameninţă să devină structurală.