Este o tulburare bio chimica care se manifestă prin schimbarea modului de a gândi (stima de sine scăzută, negativism, pierderea propriului sens, sentimente de vinovăție și deznădejde), stări de tristețe, dezinteres și de pierdere a speranței. Mulți oameni folosesc termenul de “depresie” pentru a explica o stare de spirit proastă sau de tristețe sau, chiar, o stare de apație, însă depresia este mult mai mult decât atât. Deosebirea între tristețe și depresie constă în faptul că prima este o emoție, iar a doua este o afecțiune.

Care sunt simptomele?

Dacă vă identificați cu mai multe din următoarele semne și simptome, s-ar putea să suferiți de depresie și este de preferat să consultați un psiholog sau un psihoterapeut care să vă ajute să depășiți cât mai repede acest episod.

Dacă vă simțiți fără speranță și ajutor;

Dacă vă vine să plângeți din orice motiv sau în orice context;

Dacă ați pierdut interesul pentru prieteni sau pentru activități care până nu demult vă făceau plăcere și vă relaxau;

Dacă sunteți pesimist, negativist și gândurile negre sunt tot mai prezente;

Dacă vă simțiți obosit mai mereu;

Dacă nu aveți energie și obosiți extrem de repede;

Dacă dormiți prea mult ori, din contră, nu reușiți să dormiți suficient;

Dacă aveți probleme cu apetitul, care se poate manifesta sub forma că nu aveți poftă de mâncare sau dacă mâncați tot ce vă pică în mână;

Dacă slăbiți sau vă îngrăsați fără efort;

Dacă aveți probleme de concentrare sau dacă nu puteți lua decizii rapid în diverse situații;

Dacă aveți un grad scăzut de suportare al durerilor fizice;

Dacă vă simțiți vinovat pentru orice;

Dacă nu aveți grijă de igiena persoanală. Când nu mai aveți disponibilitate pentru a vă spăla, sau pentru a vă pieptăna etc.

Dacă aveți gânduri suicidale – moment în care este nevoie să consultați de urgență un medic.

Dacă alegeți să petreceți mai mult timp pe Facebook sau în spațiul online;

Dacă sunteți indiferent la evenimentele pozitive;

Dacă vă simțiți inutil sau neputincios;

Dacă consumați alcool mai des și în cantități mai mari decât de obicei;

Care sunt formele de depresie?

Depresia poate apărea sub diverse forme iar în timp sau identificat diferite etape și procese care pot apărea în evoluția depresiei:

Episod: perioada de timp în care pacientul prezintă simptomele care îndeplinesc criteriile de diagnostic.

Remisiune parțială: pacientul se îmbunătățește pentru o perioadă limitată de timp și nu mai îndeplinește criteriile, dar are încă simptome.

Remisiune completă: pacientul se îmbunătățește până când este asimptomatic.

Recuperare: perioadă asimptomatică suficient de lungă pentru a considera că episodul s-a încheiat (de obicei setat între 4-6 luni).

Recidivă: exacerbarea simptomelor, astfel încât criteriile să fie îndeplinite din nou, care apare în timpul remisiunii, dar înainte de recuperare.

Reapariția: prezentarea unui nou episod după recuperarea.

Depresia recurentă

Se spune că o depresie este recurentă când revine din nou și din nou, în episoadele repetate, după ce pacientul și-a revenit complet.

Depresia cronică

Există o depresie care este groaznică, începe înainte de vârsta de 21 de ani și rămâne mulți ani. Își are rădăcinile în copilărie în relațiile care se stabilesc cu oamenii importanți din care învățăm cum să abordăm problemele și relațiile personale din viață. Este vorba despre acele modele de comportament învățate care mențin depresia și o fac cronică.

Cum putem învinge depresia?

În sprijinul celor care trec printr-o perioadă depresivă vin psihologii clinicieni, psihoterapeuții și în cazuri grave chiar și psihiatrii. În câteva sedințe de terapie încep să se vadă și primele rezultate, beneficiile fiind prezente pe o perioadă lungă de timp. Sunt și câteva alimente care ne ajută și care au rolul de a echilibra organismul din punct de vedere chimic. Sunt recomandate roșiile, bananele, migdalele, brânza cu mucegai, cerealele integrale, peștele și ficatul. De asemenea, sunt recomandate plimbările în zilele însorite și, pe cât posibil, frecventarea spațiilor luminoase.