Depozitul bancar, mai atractiv decât imobiliarele

Depozitul bancar, mai atractiv decât imobiliarele

Românii vor prefera, ca metodă de securizare a economiilor, să-şi ţină banii în bănci decât să investească în sectorul imobiliar, care s-a decredibilizat.

Aflate la aproape jumătate faţă de vârful atins în 2008, chiriile aduc un randament superior unui cont de economii. Cu toate acestea, vremurile în care investiţiile imobiliare erau preferate în categoria alternativelor la inflaţie şi la instabilitatea financiară au trecut.

Insecuritatea creată de devalorizarea proprietăţii, problemele unor dezvoltatori, precum şi o posibilă plasare greşită a economiilor îi determină pe tot mai mulţi români să ignore randamentul superior pe care îl are în prezent investiţia într-o locuinţă, în favoarea unui cont de economii, chiar şi sugrumat de impozit şi inflaţie, se arată într-o analiză a revistei "Capital". Calcule pe termen mediu

Pentru a determina veniturile generate de un cont de economii în comparaţie cu cele din real estate, a fost luat ca etalon echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro. În 2008, când piaţa imobiliară era încă în creştere, proprietarul unui apartament cu două camere încasa un venit anual de 25.612 lei, la o chirie medie lunară de 580 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

După aplicarea impozitului pe venit, proprietarul rămânea cu 22.539 lei. În cazul unui depozit de 220.800 lei (echivalentul a 60.000 euro la cursul mediu din 2008), se încasa anual un venit de 22.080 lei, la o dobândă medie anuală de 10%.

Astăzi, proprietarul unui apartament cu două camere obţine un venit anual de 17.640 lei, la o chirie medie lunară de 350 euro. După aplicarea impozitului pe venit, proprietarul rămâne cu 15.524 lei. În cazul unui depozit de 252.000 lei (echivalentul a 60.000 euro la un curs de 4,2 lei/euro), încasează anual un venit de 15.120 lei, la o dobândă medie anuală de 6%.

Scăzând impozitul de 16%, rezultă un venit efectiv de 12.701 lei. Asta fără a mai pune la socoteală creşterea inflaţiei, prognozată a ajunge la 8% până la finele anului. În condiţiile descrise, dacă punem la socoteală inflaţia, iar dobânzile la depozite nu vor fi crescute, persoanele care şi-au păstrat banii astfel vor înregistra la sfârşitul anului o pierdere reală de 3%, adică de 7.560 lei.

Pe de altă parte, pentru unele bănci, contul de economii cântăreşte mai mult. "Chiria nu e stabilă, nu o poţi previziona. Cred că e mai sigur să faci economii într-un cont bancar, decât să investeşti în imobiliare, cel puţin pe termen mediu", spune Daniel Tudor, şeful diviziei de real estate din cadrul Volksbank.

Dobânzile, în ton cu inflaţia

Nici dezvoltatorii imobiliari nu mai recomandă cu toată deschiderea achiziţia unei locuinţe ca alternativă la un cont de economii.

"Nu cred că vom asista la o mutaţie de plasamente atât de repede. Nu ştiu cât de sofisticat e românul cu 60.000 euro. Mulţi vor tăcea şi vor înghiţi. Nici investiţiile în imobiliare nu sunt mai sigure, în condiţiile impozitării celei de-a doua locuinţe", afirmă Cătălin Scripcaru, managing partner al firmei Advanced Development.

Pe de altă parte, preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, nu crede că depozitele vor ajunge să înregistreze dobânzi real negative, deoarece băncile vor trebui să ţină pasul cu inflaţia. "Dacă o să ajungă inflaţia la 8%, e posibil ca băncile să crească dobânzile la 12% (la economiile în lei - n.r.)", a spus Gheţea. El a adăugat că, în schimb, pericolul de blocare a banilor în imobiliare este mare.