Evenimentul Zilei > International > Angajată a Departamentului de Stat, judecată pentru legături cu SPIONI CHINEZI. Ce pedeapsă riscă femeia
Angajată a Departamentului de Stat, judecată pentru legături cu SPIONI CHINEZI. Ce pedeapsă riscă femeia

Angajată a Departamentului de Stat, judecată pentru legături cu SPIONI CHINEZI. Ce pedeapsă riscă femeia

O angajată veterană al Departamentului de Stat care avea acces la informații secrete a fost acuzat că și-a ascuns relațiile cu agenți secreți din China, a anunțat Departamentul citat de BBC.

O plângere penală împtriva lui Candace Marie Clairborne, de 60 de ani, arată că femeia ar fi fost plătită pentru divulgarea de secrete cu zeci de mii de dolari, în cadouri. 

Angajata a fost acuzată de încălcarea unor proceduri oficiale și declarații false date FBI. Ea a fost arestată marți, iar ieri a pledat „nevinovat” în fața instanței. 

Claiborne a început să lucreze pentru Departamentul de Stat în 1999 și a lucrat pentru mai multe măsuri străine, printre acre Irak, Sudan și China. Ea avea o misiune ultrasecretă de supraveghere și i s-a cerut să raporteze orice contact cu persoane suspectate că ar face parte din servicii străine, a anunțat Departamentul de Stat, scrie BBC.

„Claiborne nu a raportat mai multe contacte pe care le-a avut cu doi agenți din China, deși aceștia i-au adus cadouri de zeci de mii de dolari și mai multe beneficii pentru ea și familia ei, timp de cinci ani”. 

Femeia a fost acuzată că a primit aproape 2.500 de dolari din partea unui agent chinez, în 2011, în schimbul informațiilor despre politica economică americană față de China. „Claiborne, care s-a confesat unui  alt agent că acei chinezi erau „spioni” a dus în eroare, totuși, instituția pentru care lucra, dar și o investigație a FBI despre contactele ei cu acești agenți.

Ea și-ar fi instruit colegii să șteargă dovezile care o legau de acei agenți chinezi, după ce a fost contactată de Departamentul de Stat și de FBI. 

A apărut pentur prima oară într-un tribunal în Districtul Columbia, miercuri, iar o audiere preliminară a fost stabilită pentru 18 aprilie. Pedeapsa maximă cu închisoarea pentru o persoană declară vinovată de încălcarea procedurilor oficiale este de 20 de ani. Pentru declarații false către FBI pedeapsa maximă este de 5 ani. 

Departamentul de Stat nu a comentat acest caz, iar dezvăluirile sunt făcute înaintea întâlnirii dintre președintele Donald Trump și președintele cinez, Xi Jinping, săptămâna viitoare.