Nu se poate exprima nicio părere în afara Liniei, de către vreun politician, de vreun jurnalist, sau de oricine altcineva expune public ceva, care să nu fie sancționată de deontologi cu acuzația că „face jocurile Moscovei”, că „exprimă părerea lui Putin”, că „este pe lina trasată de Kremlin”, sau altele așijderea.

Dacă ești un ortodox fervent, unul care respectă rânduiala, clar, o arzi cu Patriarhul Kiril al Moscovei, dacă vorbești despre familie ca despre celula socială vitală, ești pe ștatul de plată al FSB, fostul KGB, dacă ești de părere că România are parte de un tratament de mâna a țî-șpea în colhozul UE, ești blat direct cu Vladimir Putin, iar dacă ai vreo idee critică cu privire la comportamentul de vicerege al vreunui ambasador american, ești o spurcăciune dughinistă.

Peste toate, cel mai grav atașament față de rublă și emitenții ei îl vădești atunci când ești român și ai tupeul de a gândi românește.

În ochii deontologilor, tot ceea nu este pe Linia pe care ei și-o iau de la de la vectorii Statului Paralel, de la grupări virusate din serviciile de informații, tot ceea ce nu este alimentat de la prizele soroșiste, de la cele de fonduri europene, sau direct de la cele ale unor guverne străine, este câh, este rusesc. Atât de temeinic au apucat-o pe drumul ăsta, încât deontologii cu dungă pe creier de la caschetă nu s-au prins că ei au devenit exact ceea ce cred că ar combate, adică sunt niște propagandiști ai rușilor, cu motoarele turate în plin.

Au mușcat nada cu tot cu mal! A câștigat Donald Trump alegerile în SUA? Da, dar le-a câștigat pentru că așa au vrut rușii, ei l-au făcut președinte, ne-au explicat deontologii, și nu doar cei de la noi, că nu doar noi avem mulți proști. A ieșit Marea Britanie din Uniunea Europeană? Da, ieșit, dar doar pentru că așa au manevrat rușii, altfel nu ieșeau, ne-au explicat aceiași clar-vizionari. Îl apucă îndreptatul de coloană vertebrală pe vreun lider european și zice ceva pe dos față de ceea ce zic înalții funcționari ai nimănui de la Bruxelles, gata, deontologii de pe toate meridianele continentului, cu ai noștri pe coadă, l-au lipit în clasorul cu nămiți ai lui Putin și tot așa. Practic, nu se mai întâmplă nimic pe nicăieri, decât dacă este gândit și pus în operă de ruși. Au mers chiar mai departe, în zona ridicolului, acolo unde orice opinie măruntă, despre chestiuni derizorii, să fie zelos dar deontologic catalogată a fi „expresie a gândirii moscovite”.

Ce ne transmit astfel deontologii? Că rușii sunt geniile planetei! Păi, dacă pun președinți în SUA, dacă bagă și scot state de talia Marii Britanii din UE, dacă determină curente de gândire până și în chestii banale, de doi lei, dacă fac și desfac ce vor, pe unde vor și când vor, ce altceva sunt arătați a fi decât niște dumnezei?

Ar fi cazul ca acest batalion de deontologi să fie convocat la o concentrare, unde niște ofițeri cu carte să le rescrie tablagiilor hardul. Să li se explice că au ajuns să-i descrie pe rușii ăștia a fi șmecherii planetei, de se miră chiar și ei că sunt desenați cu mușchi de Popeye Marinarul, fără să scoată una de o rublă din buzunar. Să le explice niște colonei, specialiști în propagandă și dezinformare, că au ajuns cu prostia deșănțată până acolo unde îi impun în conștiința colectivă pe rușii ăștia a fi jamesbonzii planetei, supermenii mapamondului.

Foarte serios, eu încep să cred că nu este vorba doar despre consacrata prostie de turmă a deontologilor. Cred că atunci când îi laudă pe ruși prin supraestimare, atunci când îi prezintă a fi omnipotenți, omniscienți și omniprezenți, o fac pentru că sunt determinați și exploatați prin manipulare în orb, au fost împinși abil într-o capcană cât gaura din mintea lor. Încep să cred deci că supraevaluarea rușilor și a capacităților lor, prezentate de deontologi a fi unele de-a dreptul mitologice, reprezintă unica și marea reușită a propagandei Kremlinului.