În Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu a fost întocmit un plan de luptă care va fi pus în aplicare, în premieră, pe teritoriul României. Militari români și americani vor participa, miercuri, la primul antrenament pentru manevre de încărcare și operațiuni de asalt cu elicoptere. Ministerul Apărării Naţionale informează că operaţiunea face parte din angajamentul Statelor Unite ale Americii în asigurarea flancului estic al NATO, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve

Elicopterele sunt de tipul UH-60 Black Hawk și aparțin Batalionului 3, Regimentul 10 din Brigada 10 elicoptere de luptă a Forțelor Terestre ale SUA. Acest tip de elicoptere este cel mai uzitat de armata SUA, inclusiv în teatrul de operaţii din Afganistan.

Brigada 10 elicoptere de luptă este prima mare unitate de acest gen dislocată în Europa de Est.

În cadrul operaţiunii Atlantic Resolve, peste 2.200 de militari, 86 de elicoptere și mai mult de 700 elemente de tehnică militară au plecat din mai multe porturi americane către Germania, Letonia și România, pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite ale Americii față de stabilitatea și securitatea Europei de Est.

După sosirea în Germania, in portul Bremerhaven elicopterele au zburat la Illesheim pentru întreținere și formare. Din Illesheim, companiile au fost mutate în diferite locații din Europa. Compania Alpha a zburat în Letonia, în timp ce compania Charlie a fost transportată în România. Compania Bravo, sau "Assault Beast", așa cum este cunoscută, a rămas în Germania.

US Army este singura armată poziţionată strategic în 51 de țari din Europa şi Asia pentru apărarea intereselor strategice americane.