Evenimentul Zilei > International > Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear. Oare de ce se tem?
Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear. Oare de ce se tem?

Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear. Oare de ce se tem?

Peste treizeci de democrați din Camera Reprezntanților îi cer președintelui Joe Biden să renunțare la puterea de a lansa arme nucleare. Într-o scrisoare trimisă marți, cei 31 de aleși, conduși de Jimmy Panetta și Ted Lieu, ambii din California îl îndeamnă pe Bidensă „ia în considerare modificarea procesului decizional privind comanda și controlul forțelor nucleare.

Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear. „În calitate de președinte, două dintre cele mai critice și solemne îndatoriri ale dumneavoastră sunt securitatea țării și protejarea arsenalului său nuclear”, se arată în scrisoare, menționând că autoritatea președintelui de a dispune utilizarea armelor nucleare asigură menținerea lor sub control civil.

„Cu toate acestea, învestirea unei persoane cu această autoritate implică riscuri reale”,

Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear

„Președinții trecuți au amenințat că vor ataca alte țări cu arme nucleare sau au manifestat un comportament care i-a determinat pe alți oficiali să își exprime îngrijorarea cu privire la judecata președintelui”, au spus cei doi, făcând referire la schimbul de replici dintre fostul președinte Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un.


Germania declară „război” Ungariei! Toate tunurile pe Orbán


Scrisoarea democraților sugerează o serie de opțiuni. Una ar fi aceea de a cere ca vicepreședintele și președintele Camerei Reprezentanților să fie de acord cu decizia președintelui de a lansa un atac nuclear.
O altă opțiune ar fi solicitarea unor certificări de la secretarul apărării că ordinul de atac este valabil, precum și de la procurorul general că ordinul este legal.

Democrații vor să-i ia lui Biden butonul nuclear. Cineva primi aceastp putere?

Scrisoarea cere, de asemenea, să se solicite o declarație de război a Congresului și o aprobare specifică din partea Congresului cu privire la atac.
Ultima variantă pe care o sugerează este înființarea unui consiliu permanent de lideri ai Congresului care să poarte deliberări periodice cu președintele și administrația cu privire la problemele de securitate națională. Consiliul respectiv ar trebui să fie consultat înainte de lansarea oricărei arme nucleare.


Ce ne pregătesc bancherii? Euro nu poate supraviețui fără un „stat unic”!


Oare Trump este motivul?

Casa Albă nu a răspuns imediat la solicitarea The Post de a comenta scrisoarea.
„În timp ce orice președinte se va consulta probabil cu consilieri înainte de a ordona un atac nuclear, nu există nicio cerință pentru a face acest lucru”, se spune în scrisoare, „Militarii sunt obligați să execute ordinul dacă apreciază că este legal în conformitate cu legile războiului. ”

„Dată fiind subordonarea actuală a forțelor nucleare americane, acel atac ar avea loc în câteva minute”, notează The New York Post.  Există, însă, și o altă posibilitate. Ca nu Donald Trump să fie motivul acestei soicitări, ci însuți Joe Biden, ale cărui gafe aratî că sănătatea sa mentală e în pericol,

Româncă acuzată de rasism în Marea Britanie. Își poate pierde postul