În timpul protestelor din noiembrie 2019, care au pus stăpânire pe 189 de orașe, peste 1000 de oameni au fost uciși. Organizaţia Mujahedinii Poporului din Iran, principala forţă de opoziţie, susține că alți 4000 au fost grav răniți și că aproximativ 12.000 de persoane au fost arestate. Potrivit unui raport, până acum, au fost identificate numele a 400 de martiri.

În document sunt enumerate numele unora dintre copilele și femeile omorâte de forțele de securitate iraniene, inclusiv de Basij și Gărzile Revoluționare.

Nikta Esfandani a fost una dintre cele mai tinere victime. Copila de 14 ani iubea muzica, făcea teatru și a fost împușcată în cap în timp ce protesta pentru libertate și democrație. Este una dintre zecile de mii de victime ale regimului totalitar de la Teheran.

„Pentru ei nu se scandalizeaza nimeni, fiindca Iranul e stat suveran, deci are voie sa isi masacreze populatia, noi nu avem voie sa facem nimic. Dar uite ca Trump face, nu ii trebuie permisiunea nimanui si nu ii pasa ce zic Rusia, China, vedetele, mass-media si politicienii de stanga care se solidarizeaza cu macelarii regimului iranian”, susține PNL-istul Radu Zlati, într-o postare pe Facebook.

Lichidată cu sânge rece în ziua de 16 noiembrie 2019, familia ei a trebuit să îi caute trupul neînsuflețit timp de trei zile. Imaginile și știrile despre martiriul ei au avut un impact imens asupra societății iraniene, dar și în străinătate.
Pe contul ei de Instagram, familia sa a scris că speră că sângele fiicei nevinovate nu a fost vărsat în zadar.
În momentul în care autoritățile au înmânat familiei cadavrul adolescentei, acestea le-au spus părinților că nu le vor cere bani pentru glonț, pentru că era tânără.

Totodată, pe rețele sociale au apărut postări potrivit cărora familiile victimelor au fost nevoite să plătească între 40 și 80 de milioane de tomani, pentru a primi cadavrele rudelor ucise în noiembrie 2019.

Te-ar putea interesa și: