Evenimentul Zilei > Actualitate > Demența e provocată și de medicamente. Vezi lista pastilelor care ne pun creierul în pericol
Demența e provocată și de medicamente. Vezi lista pastilelor care ne pun creierul în pericol

Demența e provocată și de medicamente. Vezi lista pastilelor care ne pun creierul în pericol

Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 280.000 de persoane a relevat date îngrijorătoare. O listă consistentă de medicamente cresc riscul de demență, iar printre acestea sunt și cele care tratează boala secolului 21: antidepresivele!

Între 2004 și 2016, cercetătorii din Marea Britanie au realizat un studiu complex, pe un eșantion de 284.343 de persoane cu vârsta de minimum 55 de ani, iar rezultatele acestuia sunt fără echivoc: o serie de medicamente, unele foarte populare, cresc șansele demență cu 50% dacă sunt folosite zilnic pe o perioadă mai mare de 10 ani. Pe lista pastilelor problematice se află antidepresantele, dar și medicamentele care tratează problemele epileptice, cele ale vezicii urinare și cele împotriva psihozelor.

 „Aceste date sunt importante pentru că putem afla exact cum aceste medicamente afectează creierul și, astfel, medicii pot ști ce, cât și cui să prescrie respectivele pastile. Unele dintre cele aflate pe această listă sunt critice pentru unii pacienți și de aceea e important să avem date cât mai multe pentru a putea stabili raportul risc – rezultat”, a explicat unul dintre doctorii semnatari ai raportului medical.