”Acest puci a fost organizat cu ajutor extern. Ar fi și culmea să nu fie așa! Unde trăiește Gulen? În Statele Unite. Cine îl sprijină? CIA”, a declarat Bașbug pentru CNN Turk. ”Oare Gulen are permis de ședere în SUA pentru nimic? Credeți că serviciile secrete nu îl folosesc?”, a întrebat retoric fostul șef al Statului Major. Planul CIA ar fi fost slăbirea Forțelor Armate Turcești (TSK) care ar fi fost infiltrate, în acest scop, de membri ai FETO.

”Membrii FETO care s-au infiltrat în TSK aveau motivele și scopurile lor, dar adevărații orchestatori ai loviturii aveau, la rândul lor, anumite interese să se întâmple asta”, a mai spus Bașbug.

El crede că dacă Statele Unite nu doresc să-l extrădeze pe Gulen înseamnă că vor continua să se folosească de el.
Fostul șef al Statului Major spune că în spatele loviturii de stat eșuate s-ar afla trei grupări, cel mai important fiind cel al guleniștilor.

”Mișcarea gulenistă a planificat puciul din 15 iulie. Al doilea grup nu a acționat imediat, fiind totodată și deosebit de ezitant. Dar nu erau guleniști. Iar al treilea grup era constituit tot din neguleniști, dar dorea să profite de pe urma acelor evenimente”, susține Bașbug. El mai spune că FETO plănuia înființarea unui sistem de stat potrivit ”propriilor interpretări ale religiei”, precizând că lovitura de stat eșuată din 15 iulie nu a fost o lovitură militară.

Teoria lui Bașbug seamănă izbitor cu cea a ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, care se afla la Ankara în momentul puciului și care susține că Statele Unite sunt eminența cenușie a evenimentelor din 15 iulie.

"Ibrahim Melih Gökçek, o personalitate foarte apropiată preşedintelui Erdoğan, mi-a spus în timpul convorbirilor noastre despre un stat paralel – paralel devlet, în turcă – pe care secta lui Fethullah Gülen a reuşit să îl instaleze în Turcia. Această sectă are sediul în Statele Unite, în Pennsylvania, de unde gestionează o reţea dezvoltată de agenţi de influenţă care a penetrat societatea turcă. Melih Gökçek mi-a mărturisit că nu şi-a dat seama imediat de acest lucru, dar că i-a devenit mai târziu clar că structurile manageriate de CIA au operat sub masca programelor umanitare şi de caritate”, declara Dughin, consilierul spiritual al președintelui Putin care se afla chiar în biroul lui Ibrahim Melih Gökçek, primarului Ankarei, în noaptea puciului.

Te-ar putea interesa și: