În caz contrar, Turcia şi-ar putea pierde calitatea de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a mai precizat Kerry într-o conferiţă de presă la care a luat parte şi Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

“Cerem cu fermitate guvernului turc să menţină calmul şi stabilitatea în ţară. (…) Şi mai solicităm Turciei să manifeste cel mai adânc respect pentru lege şi insituţiile democratice”, a conchis secretarul de stat al SUA.

La rândul său, Mogherini a declarat că Turcia nu se va alătura Uniunii Europene în cazul în care va reintroduce pedeapsa cu moartea. “Să fie clar: niciun stat nu poate adera la Uniunea Europeană dacă introduce pedeapsa capitală”, a explicat Mogherini.

Potrivit ultimelor informaţii, autorităţile turce au reţinut peste 7000 de oameni şi au demis aproape 9000 de persoane angajate în aparatul de stat ca urmare a loviturii de stat eşuate.

Kerry a mai spune că SUA aşteaptă ca Turcia să vină cu dovezi puternice în sprijinul afirmaţiilor sale privind implicarea clericului musulman Fethullah Gulen în tentativa de îndepărtare a lui Erdogan din fruntea statului.