Turcia intenţionează să menţină o prezenţă militară în nord-estul Turciei – a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, care a subliniat că zona-tampon pe care Ankara intenţionează să o stabilească, cu o adâncime de 32 de kilometri, ar trebui să aibă o întindere de aproape 500 de kilometri.

În urma intervenţiei Statelor Unite, Turcia şi-a suspendat, timp de 5 zile, ofensiva în Siria, pentrua le da kurzilor timp să se retragă. Washingtonul nu va monitoriza încetarea focului în teren.

Între timp, decizia lui Donald Trump, de a retrage militarii americani din nord-estul Siriei, ceea ce a reprezentat, practic, o undă verde pentru ca operaţiunea turcă să înceapă, continuă să fie criticată în Statele Unite.

Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Trupele americane nu vor monitoriza încetarea temporară a focului în nord-estul Siriei – a spus, ieri, secretarul apărării Mark Esper.

El a adăugat că administraţia americană va continua, însă, dialogul cu fiecare dintre cele două părţi implicate, Turcia şi forţele democratice siriene conduse de kurzi, pentru a se asigura că recentul acord va fi aplicat pe parcursul celor 5 zile convenite, pentru ca forţele kurde să evacueze zona sigură negociată.