Evenimentul Zilei > Actualitate > DECLARAȚIE ȘOCANTĂ a unui ȘEF din POLIȚIE. „Cerșetorii sunt ca urșii din Sinaia”
DECLARAȚIE ȘOCANTĂ a unui ȘEF din POLIȚIE. „Cerșetorii sunt ca urșii din Sinaia”

DECLARAȚIE ȘOCANTĂ a unui ȘEF din POLIȚIE. „Cerșetorii sunt ca urșii din Sinaia”

Un șef de Poliție Rurarlă, din Târgu Neamț, a făcut o declarație șocantă, la o întâlnire în care se căutau soluții pentru eradicarea fenomenului cerșetoriei. În sala de şedinţe a Consiliului Local Târgu-Neamţ, comisarul șef Neculai Preda a declarat că „aşa cum şi urşii din Sinaia coboară la poalele pădurii şi mănâncă din gunoaie, aşa şi romii nu se vor opri din cerşit”.

Șeful Poliției Rurale din municipiul Târgu Neamț, comisar șef  Neculai Preda, a lăsat auditoriul cu gura căscată atunci când a declarat, despre romi, că „cerşetoria este o sursă de subzistenţă pentru ei şi niciodată nu poţi să-l convingi pe un rom să nu cerşească”. În prezența primarului Daniel Harpa, a viceprimarului Vasile Apopei, a lui Costinel Vlad, comandantul Poliţiei Târgu-Neamţ, a lui Carol Adam, şeful Serviciului de Ordine Publică Neamţ, a șefilor de la Poliția Locală, reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi a lui Daniel Răducanu. reprezentantul Prefecturii Neamţ din postura de consilier pe problemele rromilor, Neculai Preda a spus: „Mă ocup de această zonă de vreo 20 de ani. În ultimii 10 ani această comunitate de romi s-a dublat, iar unii dintre ei au domiciliul la Bucureşti, la Târgu-Neamţ sau la Ştefan cel Mare. Cerşetoria este o sursă de subzistenţă pentru ei şi niciodată nu poţi să-l convingi pe un rom să nu cerşească. Aşa cum şi urşii din Sinaia coboară la poalele pădurii şi mănâncă din gunoaie, aşa şi romii nu se vor opri din cerşit. Dacă cei de la Asistenţa Socială vor găsi o metodă prin care să li se ofere mâncare măcar dimineaţa, ar fi bine, dacă nu aceşti minori vor fi trimişi în continuare la cerşit. Primăria să le facă o cantină, să le ofere mâncare”.

Disputa pe tema cerșetoriei survine la scurt timp după ce un puști din zonă a scuipat și îmbrâncit o turistă care venise să viziteze Cetatea Neamțului și a refuzat să îi dea bani.  „Din păcate legislaţia actuală nu ne ajută să combatem cerşetoria. Majoritatea cerşetorilor sunt minori, iar părinţii lor îi încurajează să cerşească. Trebuie să sensibilizăm şi cetăţenii să nu le mai dea bani şi să nu mai încurajeze cerşetoria”, a pus punctul pe “i” primarul Daniel Harpa.

La rândul saău, șeful Poliției Locale Târgu Neamț, Florin Tofan, a explicat: „Colaborăm cu Poliţia Naţională prin patrule mixte, dar şi cu Direcţia de Asistenţă Socială sau cu Poliţia Locală din Vânători. 70% dintre amenzile date de noi sunt pe cerşetorie. Mai mult decât ne permite legea nu putem acţiona. ÎI aducem la primărie, îi identificăm, chiar i-am şi amprentat, dar fenomenul ia amploare. Poate nu ar fi rău să se ia măsuri chiar de cineva din sânul comunităţii rome din Vânători. Chiar avem un dosar pe numele lui Trandafir Bistriceanu care încurajează acest fenomen în rândul minorilor romi din Vânători”.

Disputa pe această temă vine în contextul în care, în zona Vânători Neamț, curg zeci de reclamații la adresa șefului de post, Constantin Ticu, acuzat că acoperă o sumedenie de fapte reprobabile, multe dintre ele infracțiuni comise de romii din localitate. O plângere în acest sens a fost înaintată chiar șefului Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, de către jurnalistul Ciprian Traian Sturzu, amendat, la rândul lui, după ce a semnalat, în presa locală, nemulțumirile oamenilor. Faptele șefului de post au culminat, de altfel, cu amendarea unui localnic pentru o postare pe Facebook, în care critica activitatea lui Constantin Ticu.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: