Evenimentul Zilei > International > Declarație de război! Succesorul lui Soleimani, amenințat că va avea aceeași soartă…
Declarație de război! Succesorul lui Soleimani, amenințat că va avea aceeași soartă…

Declarație de război! Succesorul lui Soleimani, amenințat că va avea aceeași soartă…

Brian Hook, emisarul american pentru Iran, îl avertizează pe Esmail Ghaani, succesorul generalului iranian Qassem Soleimani la conducerea Forței Quds, că riscă să aibă aceeași soartă în cazul în care organizează operațiuni antiamericane

Întrebat despre numirea lui Esmail Ghaani în funcția de comandant al Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției, Brian Hook a declarat conform cotidianului Asharq al-Awsat:

Dacă urmează acelaşi drum de ucidere a americanilor, va avea aceeaşi soartă, deoarece preşedintele a spus clar de mulţi ani că orice atac împotriva personalului militar american sau intereselor americane din regiune va fi urmat de un răspuns decisiv, iar preşedintele a demonstrat acest lucru pe 2 ianuarie”.

Emisarul american pentru Iran a ținut să precizeze că nu e vorba de o amenințare, dar că „Preşedintele a spus permanent că va acţiona decisiv pentru apărarea intereselor americane. Şi cred că regimul iranian înţelege acum că nu poate ataca America aşa cum vrea şi să scape de acest lucru fără urmări. Deci, vom trage la răspundere acest regim pentru orice atac asupra americanilor ori asupra intereselor americane din regiune.

Deși Donald Trump a susținut că generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, pregătea atacuri asupra unor misiuni diplomatice americane, Mark Esper, secretarul american al Apărării, a afirmat că nu existau indicii că liderul militar iranian pregătea atentate.

Generalul Esmail Ghaani a fost timp de două decenii adjunctul lui Soleimani, liderul Forţei Quds. În 2017, Ghaani a susţinut că SUA au încercat şi nu au reuşit să distrugă Iranul, acuzând Washingtonul că a creat grupările teroriste al-Qaeda şi Stat Islamic – o teorie a conspiraţiei deseori vehiculată de unii oficiali iranieni.