El a declarat în fața Congresului american că SUA trebuie să se fie pregătită să scoată armele. Într-o analiză sumbră a atitudinii tot mai dure a Chinei în regiune, Harris a precizat că intenția Beijingului este clară și aceasta vizează dominația asupra Mării Chinei de Sud.

Amiralul, care se va retrage în curând de la comanda flotei din Pacific, a spus Congresului că SUA și aliații lor trebuie să fie precauți în privința expansiunii militare a Chinei și a condamnat operațiunile de promovare a influenței Beijingului pe plan extern, comportamentul economic ”prădător” și forțarea vecinilor regionali, scrie The Guardian. 

„Intențiile Chinei sunt foarte clare. Le ignorăm pe riscul nostru. Sunt îngrijorat în același timp că China face eforturi pentru a submina legislația internațională”, a mai spus Harris. Amiralul a avertizat și în privința unui „cult al personalității” în jurul președintelui chinez Xi Jinping. 

Vorbind despre riscul unui conflict cu China, Harris a avertizat că SUA trebuie să fie pregătită să investească pentru a o elimina într-un fel sau altul. „Când tragem linie, capacitatea de a purta un război este importantă, altfel devii un tigru de hârtie. Sper că nu vom ajunge la un conflict cu China, dar trebuie să fim pregătiți pentru o asemenea eventualitate”, a mai spus amiralul.