UEFA a anunţat marţi seara o schimbare a regulamentului astfel încât cartonaşele galbene acordate până în optimile celor doua competiţii europene intercluburi – Liga Campionilor şi Europa League – nu vor mai fi luate în calcul după această fază, scrie France Football.

Comitetul executiv al UEFA a indicat că s-a ajuns la această decizie ca urmare a modificării structurii fazelor superioare (turneul Final 8): sferturile şi semifinalele se vor disputa într-o singură manşă, şi nu tur-retur, ca în mod obişnuit.

Iniţial, cartonaşele primite de jucători ar fi trebuit anulate după sferturile de finală, însă UEFA a făcut excepţie în acest sezon, ţinând cont de situaţia extrema cauzată de pandemia de coronavirus, informează Agerpres.

Cum au apărut cartonașele galbene și roșii?

Potrivit site-ului shtiu.ro, ideea cartonașelor i-a aparținut lui Ken Aston (arbitru de fotbal englez). La mondialele engleze din anul 1966, la partida dintre Anglia – Argentina, s-a produs un fapt de-a dreptul interesant: un jucător s-a prefăcut că nu înțelege sau chiar n-a înțeles că este eliminat din teren și a continuat să joace.

Ken Aston s-a gândit la o modalitate prin care jucătorii să înțeleagă mesajul arbitrului. Astfel, pe când stătea la semafor, lui Aston i-a venit ideea de a confecționa cartonașul galben pentru avertisment și cartonașul roșu pentru eliminare. Regula a fost acceptată de către șefii fotbalului și este una dintre cele mai populare ale jocului cu mingea rotundă.