Evenimentul Zilei > International > DECIZIE RADICALA luata de ISIS. NIMENI nu mai are voie sa faca ASTA
DECIZIE RADICALA luata de ISIS. NIMENI nu mai are voie sa faca ASTA

DECIZIE RADICALA luata de ISIS. NIMENI nu mai are voie sa faca ASTA

Gruparea jihadistă Statul Islamic a interzis folosirea antenelor parabolice în teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak, a anunțat sâmbătă Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG ce reprezintă opoziția moderată siriană, relatează agenția EFE.

Conform sursei citate, corpul polițienesc al SI (Diwan al-Hisba) a răspândit prin orașul sirian Deir Ezzor manifeste în care se menționează că, în toate teritoriile controlare de jihadiști, comercializarea, transferul sau folosirea antenelor parabolice este de acum înainte strict interzisă.

În respectivele manifeste se mai subliniază că 'antenele parabolice sunt una dintre cauzele răspândirii libertinajului în zilele noastre'. Într-o altă frază din manifeste sunt atacate și așa-numitele 'canale islamiste', pe care jihadiștii le acuză că 'pervertesc credința și războiul mujahedinilor'. De asemenea, în viziunea SI, posturile televiziunilor de știri difuzează 'minciuni, calomnii și afirmații eretice'.

Gruparea SI a ordonat și tuturor membrilor ei să-și demonteze 'decodoarele' și să urmărească numai emisiunile postului TV al acestei organizații și lecțiile ei religioase, mai notează OSDO.

În manifestele răspândite de jihadiști se mai atrage atenția că cine nu respectă aceste dispoziții va fi pedepsit, fără să se specifice cum.

Gruparea SI a impus numeroase restricții privind utilizarea internetului în zonele pe care le-a cucerit în Siria și Irak, unde a pus în practică și o viziune retrogradă a legii islamice sharia.